Жалба спира санкциите по „Магнитски” – но след изборите

Любопитно е, че Гражданска платформа „Българско лято”, която, въпреки че е законно регистрирана партия, бе вкарана в забранителния списък, вече обжалва вкарването ѝ в списъка, но без особен успех

 

Жалбата, срещу вкарване в списъка със санкционирани по закона „Магнитски”, автоматично спира наказателните рестрикции. Решението е на тричленен състав на Върховния административен съд, съобщи току-що специализираният правен сайт „Лекс”.

Това става по дело, в което жалбоподател е бившият шеф на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев, който е един от санкционираните. Решението е мотивирано с Административнопроцесуалния кодекс. Министерски съвет има право да обжалва и делото ще продължи най-рано след изборите. Така окончателното решение, което ще важи и за другите санкционирани, няма да дойде много скоро.

Любопитно е, че Гражданска платформа „Българско лято”, която, въпреки че е законно регистрирана партия, бе вкарана в забранителния списък, вече обжалва вкарването ѝ в списъка, но без особен успех. Друг състав на Върховния административен съд отказа да се занимава с партията, която попадна в списъка по съвсем неясни критерии, като свързана с идеолога си Васил Божков. Магистратите постановиха, че списъкът „Магнитски” не пречи на „Българско лято” да се яви на изборите. Според тях, по отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта, не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди. Жалбоподателят не бил описал конкретни доводи в тази насока. Такова бе съдебното решение, въпреки че сметката на Гражданската платформа е блокирана, медиите в много случаи отказват да дадат равна трибуна с другите партии, а кандидатите от листите са принудени сами да плащат за елементарна реклама, с която избирателите поне да са информирани, че партията се явява с №15.

Това дело също ще се гледа и от 5-членен състав на ВАС, но дори крайните решения да бъдат в полза на жалбоподателите, те ще дойдат след предизборната кампания, както вероятно внимателно е преценено при вкарването на „Българско лято” в списъка „Магнитски”.

 

Подобни статии

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни до старта...

Още в катергорията

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни...

Крум Зарков: БСП може много повече

Не се боря за министерски пост, заяви още в...