Заев: Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България

Премиерът на РС Македония е категоричен, че вижда приятел в лицето на България

Премиерът на РС Македония Зоран Заев заяви, че не се чувства виновен за ветото от страна на България, нито пък е предател, какъвто го определи опозицията, предаде БГНЕС.

„Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България“, каза той в интервю за ТВ21.

Той сподели, че според него обвиненията на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е виновен за ветото на България, а в същото време предава македонския език и македонския народ, си противоречат едно на друго.

„Ако бях извършил предателство, то (ветото – бел.ред.) щеше да бъде оттеглено. Ако ветото е факт, значи се защитават националните интереси. Ако имаше предателство, ветото трябваше да бъде оттеглено“, каза Заев.

Според македонския премиер, фактът, че на форума Преспа за диалог не са присъствали представители на България, въпреки поканата му, не е добър сигнал, но той все пак остава оптимист.

Заев заяви, че вижда приятел в лицето на България и че има решения, които са приемливи и за двете страни, без да разкрива подробности.

„Иска ми се да вярвам, че и този път не получихме зелена светлина, защото нямат парламент и правителство. Защото знам, какви разговори съм водил и знам, че са отчетени притесненията на България“, подчерта Зоран Заев.

Преди няколко сни пък Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ отправи обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ.

„Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска ръка“ – това е част от речта на Гюровски на събрание на партията в центъра на Скопие. В словото си младият „политик“ използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г.

„Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация… Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти…Тази гнусна българска ръка удряше по македонците… Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени сръбски банкноти, за които са се продавали българките“, каза Гюровски.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, реагира външното ни министерство.

 

Подобни статии

Учени: Някои хора може да са генетично резистентни към COVID-19

Това означава, че те никога няма да се разболеят от коронавируса Възможно...

Още в катергорията

Учени: Някои хора може да са генетично резистентни към COVID-19

Това означава, че те никога няма да се разболеят...

Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница

Ракетата, изстреляна в посока Японско море, е прелетяла 450...

Рим има нов кмет

Това е Роберто Гуалтиери. Преди той заемаше поста на...