Иван Гешев: Действията срещу мен целят компрометиране на ВСС и овладяване на съдебната власт

Главният прокурор се обърна към служебния правосъден министър и изрази съжаление, че е бил принуден да подпише предложението за предсрочното му освобождаване

Действията срещу мен целят компрометиране на ВСС и овладяване на съдебната власт. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на заседание на Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Гешев се обърна към служебния правосъден министър и изрази съжаление, че е бил принуден да подпише предложението за предсрочното му освобождаване.

„То е един политически акт на изпълнителната власт, чрез служебен министър на вътрешните работи и на правосъдието. Този акт няма никакви юридически аргументи, в крайна сметка преследва една нелегитимна политическа цел. Тази цел е очертана още на първия лист от изложението на служебния министър на вътрешните работи, а тя основно е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на части или на цялата съдебна власт и нарушаване на основни европейски принципи – върховенство на правото, независима съдебна власт, разделение на властите и правова държава“, коментира Иван Гешев.

Той благодари на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители. „Всичко, което се случва и ще продължи, е резултат не от това, че прокуратурата не работи, а точно защото прокуратурата работи. Представители на прокуратурата достойно и смело, при спазване на закона, направиха действия съобразно българския закон, спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, които разполагат с изключително голям финансов ресурс, хора, които работят за чужди държави“, допълни той.

Той уточни, че за пръв път са били повдигнати обвинения на действащ министър и зам.-министър.

Гешев обяви, че доказателствата, събрани със СРС, са явни и се обсъждат в публичната – съдебната, фаза на процеса. И че те се разпространяват в интерес на българските граждани и правото им да бъдат информирани, без да обясни защо тези данни се разпространяват от прокуратурата избирателно.

Според Гешев Рашков е обидил съдебната власт с твърдението си, че поради йерархична зависимост, която доминира над свободата на волята им, не изпълняват правомощията си по вътрешно убеждение. „Аз съм административен ръководител на административните ръководители в прокуратурата. И всеки юрист го знае“, обяви Гешев пред съвета.

Той се обиди на Рашков и от името на Прокурорската колегия на ВСС, на която вътрешния министър й казвал какви решения да вземе.

За нахлуването в президентството Гешев обясни, че сградата и претърсваните нямат функционален имунитет. Освен това имало съдебно разрешение за влизането, което било показано на НСО.

След него Йордан Стоев заяви: „Нека да не отваряме кутията на Пандора. Ако възприемем, че на базата на публикации може да се образува процедура за отстраняването на главния прокурор, това би важало и за другите двама големи в съдебната власт“. И на свой ред цитира публикации в някои сайтове, които твърдят, че Бойко Рашков ще стане посланик, а Стоилов – конституционен съдия, ако атакуват Борисов и Гешев. Стоев все пак посочи, че той не поставя под съмнение, че мотивите на Стоилов са користни.

След това Стефан Петров обяви, че предложението на министъра трябва да се остави без разглеждане, защото е недопустимо. Според Петров министърът няма право да иска освобождаване на главния прокурор. Това можели да направят само от петима от членовете на пленума на ВСС или трима от прокурорската колегия. Главният прокурор е самостоятелен и едноличен конституционен орган, обяви Петров.

За да бъде отстранен Гешев, „за“ трябва да гласуват 17 от членовете на ВСС. Той по принцип се състои от 25 члена, но в момента е с 22.

След това процедурата се финализира с президентски указ. Малко вероятно е обаче мнозинството в съвета, което избра Гешев и досега действа под негова команда, да се обърне срещу него.

Подобни статии

Тошко Йорданов: ДБ и ИБГНИ са на ход, ние сме готови и за избори

Няма смисъл да се подписва никакво политическо споразумение на хартия, тъй...

Още в катергорията