Калоян Методиев: ИТН заявиха, че не са протестна партия, а антисистемна

Вече влизаме в хипотезата, че трябва да се стабилизира държавата, защото ни тласкат към хаос

„ИТН днес заявиха, че не са протестна партия, а антисистемна“, заяви пред БНР политологът Калоян Методиев от институт РЕГО и добави това дава друг ракурс на „истината, която беше подменена по отношение на случилото се от вдигнатия юмрук (началото на юлските протести през 2020-а, когато президентът Румен Радев излезе в дигнат юмрук от президентството и отиде при събралите се протестиращи – б.р.) насам“:

„Вече влизаме в хипотезата, че трябва да се стабилизира държавата, защото ни тласкат към хаос. Липса на институции – това е вратата за безконтролната корупция в момента. … Вървим към нови предсрочни избори, които могат да родят още по-големи чудовища. … Без правителство отиваме към хаос“.

Политологът подчерта, че ИТН са от формациите, които са се подигравали на ваксинирането срещу Covid:

„България е сред най-слабо ваксинираните страни, хората не искат да се ваксинират, а ни чака нова Covid вълна след месец-два“.

Според Методиев отношението на лидера на „Има такъв народ“ и на т.нар. сценаристи към депутатите от партията им е като към лакеи:

„Второ – отношението към останалите политически субекти беше като към малоумни. Не само днес, а и цялата седмица заявяваха „подкрепяте ни, гласувате каквото ви кажем, нямате право на собствено мнение, вие сте в политиката, за да ни обслужвате. Третото нещо е отношението им към политическия процес, който бих определил като каране без правила“.

Той подчерта, че отношението на Тошко Йорданов и Филип Станев към журналистите, отразяващи пресконференцията, е било обидно, менторско и с подигравка с физическите характеристики на някои от присъстващите.

Методиев беше категоричен, че не очаква да има преговори на ИТН с която и да е партия за съставяне на правителство.

Според него тази пресконференция на ИТН показва, че са изплашени.

Коментарът на политолога за шансовете да бъде гласувано в парламента правителство, предложено от ИТН, беше: „Ако има някой политически самоубиец да подписва празен чек и да го подкрепя, моля! Дотук само Мая Манолова и нейната формация са заявили готовност за подкрепа“.

По думите му не е ясно дали и самите ИТН искат да управлява тяхно правителство.

„Единственият шанс е да се стигне до връчване на трети проучвателен мандат за съставяне на кабинет“, смята Калоян Методиев и уточни, че и БСП, и „Демократична България“ имат готовност за това – имат приоритети, имат и управленски програми.

Подобни статии

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за разговори с...

Още в катергорията

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за...

Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството има за свои...

От днес Анжел Вагенщайн – Джеки, вече е в стотната си година

Големият сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн вчера навърши...