Кирил Петков: С Асен Василев вървим комплект за министри – имаме обща визия

Никой не ми е предлагал подобни постове. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков пред журналисти, в отговор на въпрос предлаган ли му е премиерския пост в редовно правителство, съобщи Novini.bg.

В момента сме се фокусирали да си вършим работата със същия интензитет. След това, което обявихме миналия път, никой не ни е търсил за подобен разговор, заяви Петков.

За да можем да сме ефективни, са нужни две неща – от една страна да имаме свобода на действие, а от друга страна да имаме обща визия за развитието. Не може да има икономическа политика без финансова такава. За мен съвместната работа с Министерството на финансите е ключова, за да вземем подобно решение. Не можем да имаме развитие на икономиката без развитие на финансите. Иначе се радваме, като виждаме, че има реален напредък, усещаме го. Имаме енергия за работа. Въпросът е първо някой да те покани, второ, да ти даде свободата, и трето – да ти даде възможност да работиш в екип. С г-н Василев (служебния министър на финансите Асен Василев – б. ред.) имаме много обща визия за развитието на България. Ако някой не избере г-н Василев, проблемът не е, че не са избрали мой приятел, за мен проблемът е, че може би има разминаване във визията как тази страна трябва да се развива, посочи икономическият министър.

Попитан дали от думите му трябва да се разбира, че е склонен на разговори, Петков каза: „В последните 14 години винаги сме искали да помогнем на България. Този заряд го имаме. Въпросът е да имаме поле на действие. Малко сме скъпи от гледна точка на това, че искаме независимост. Не е много лесно да се работи с нас. Не може много лесно да се обаждат по телефоните и да ни казват какво да правим – координираме се говорим, но…такива сме“.

В отговор на въпрос, дали, ако заедно с Асен Василев получат независимост, биха останали на постовете си, министърът на икономиката заяви: „С независимост и екипност – бихме. За мен двете министерства трябва да бъдат в комплект. Не може да имаш отделност или тепърва да се сработвате. България е загубила прекалено много време, за да се сработва човек тепърва. Имаме готов екип, който би влязъл ако му се даде възможност. Но това е само хипотетично, никой не е говорил с нас“.

В първото предложение имаше разлика в това как да се управляват финансите на България. Според нас няма как едновременно бюджетът да стане по-консервативен с големи стъпки – хем към пенсионерите да не се дадат тези средства, хем към работодателите да се тръгне с по-консервативна политика, хем да борим 8 млрд. лева „черни“ пари, които са в икономиката според нас. Трябва човек да си мисли стратегията на стъпки. За нас първата стъпка е спиране на кражбите. Като това се направи, ще има пари за всичко друго. След девет седмици почти сме убедени, че това е така, каза още Кирил Петков.

Подобни статии

Радев обсъди високите цените на тока и газа с експерти

На „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата...

Още в катергорията

Радев обсъди високите цените на тока и газа с експерти

На „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна...

Даниел Смилов: При втори тур ще е трудна прогнозата на президентските избори

„Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше друг кандидат. Сега...

Радев в супер форма: Направи 50 лицеви опори за 1 минута (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев показа, че не е забравил военната...