Корупцията влиза като вид престъпление в режима на ЕС за санкции

Корупцията трябва да се включи като вид престъпление в режима на Европейския съюз за санкции в областта на правата на човека. За това настоява Европейският парламент в резолюция, която ще бъде гласувана днес, предаде bTV.

За разлика от Съединените щати, т.нар. закон „Магнитски“ за ЕС не предвижда наказания за актове на корупция. Обхватът му трябва да бъде разширен, настояват евродепутатите. Решенията за санкции в Съвета трябва да се взимат с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие, твърди още Европарламентът.

В текста, който ще се гласува днес, се подчертава необходимостта от редовен преглед на списъците със санкционирани лица и компании, за да се гарантира необходимият съдебен контрол. Депутатите смятат, че Европейската прокуратура трябва да има отговорността за съдебното преследване и предаването на съд на извършителите и съучастниците в престъпления.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

За евентуално нарушаване на законите на ЕС ще се говори и във връзка със спорния унгарски закон за хората с различна сексуалност. Техните права са нарушени, убедени са евродепутати. Очаква се приемането на резолюция. Липсата на напредък относно задействаните наказателни процедури спрямо Унгария и Полша за неспазване на принципите на правовата държава също е сред акцентите в Страсбург днес.

Подобни статии

Кирил Петков: Борисов трябва да се пенсионира, а след съдебна реформа – да влезе в затвора

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се пенсионира, защото спира...

Още в катергорията