Корупцията влиза като вид престъпление в режима на ЕС за санкции

Корупцията трябва да се включи като вид престъпление в режима на Европейския съюз за санкции в областта на правата на човека. За това настоява Европейският парламент в резолюция, която ще бъде гласувана днес, предаде bTV.

За разлика от Съединените щати, т.нар. закон „Магнитски“ за ЕС не предвижда наказания за актове на корупция. Обхватът му трябва да бъде разширен, настояват евродепутатите. Решенията за санкции в Съвета трябва да се взимат с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие, твърди още Европарламентът.

В текста, който ще се гласува днес, се подчертава необходимостта от редовен преглед на списъците със санкционирани лица и компании, за да се гарантира необходимият съдебен контрол. Депутатите смятат, че Европейската прокуратура трябва да има отговорността за съдебното преследване и предаването на съд на извършителите и съучастниците в престъпления.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

За евентуално нарушаване на законите на ЕС ще се говори и във връзка със спорния унгарски закон за хората с различна сексуалност. Техните права са нарушени, убедени са евродепутати. Очаква се приемането на резолюция. Липсата на напредък относно задействаните наказателни процедури спрямо Унгария и Полша за неспазване на принципите на правовата държава също е сред акцентите в Страсбург днес.

Подобни статии

Урсула фон дер Лайен отива в Скопие, за да обсъди спора с България

Ръководителят на Европейската комисия ще посети региона седмица преди срещата на...

Още в катергорията

Урсула фон дер Лайен отива в Скопие, за да обсъди спора с България

Ръководителят на Европейската комисия ще посети региона седмица преди...

Кадър на Меркел, „нападната“ от папагал, обиколи социалните мрежи

След това Ангела Меркел изразила желание да се запознае...

Ердоган: Турция очаква различни подходи от Русия в Сирия

Турският президент призна, че има „сериозни очаквания от разговорите...