Макрон, шефът на СЗО и Шарл Мишел са сред мишените на софтуера „Пегас“

В разкритията на изданието фигурират още 13 държавни глави и премиери, сред които и Южноафриканският президент Сирил Рамапоза, както и пакистанският премиер Имран Кан

Френският президент Еманюел Макрон, шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус и президентът на Европейския съвет Шарл Мишел са сред мишените на софтуера „Пегас“, сочи публикация в британския „Гардиън“, цитирана от БТВ.

Телефонните им номера са открити сред изтеклите документи.

В разкритията на изданието фигурират още 13 държавни глави и премиери, сред които и Южноафриканският президент Сирил Рамапоза, както и пакистанският премиер Имран Кан.

Наличието на телефонен номер на някого в тези списъци не означава автоматично, че те са били подслушвани.

Компанията NSO, която стои зад софтуера „Пегас“ е категорична, че списъците не са от значение за тях и президентът Макрон не е бил мишена на който и да е от клиентите им.

Въпреки това тези списъци дават добър ориентир кой е смятан за „човек от значение“ за някои от клиентите на NSO. В този списък фигурират и хора, за които вече стана ясно, че наистина са били подслушвани.

От „Гардиън“ посочват, че участващите в проекта „Пегас“ журналисти нямат възможност да проверят телефоните на политическите лидери.

От NSO посочват също, че те нямат достъп до данните на своите клиенти, но ако бъде започнато разследване те могат да изискат тази информация. Подобна стъпка вече е предприета срещу Мароко, за които се появиха съмнения, че са подслушвали Еманюел Макрон.

Междувременно криминалистичен анализ на 67 телефона, които са били открити в списъците и са собственост на активисти, журналисти и адвокати, открива, че в 37 от тях наистина има следи от софтуера. Анализът е изготвен от лабораторията за сигурност на „Амнести интернешънъл“.

Подобни статии

Над една трета от новородените във Великобритания са деца на имигранти

Около 90% от ръста на населението в страната се дължи на...

Още в катергорията

В Русия от COVID-19 са починали няколко напълно ваксинирани граждани

Всички те са имали хронични заболявания Дмитрий Лисовец, председател на...

РС Македония прие резолюцията за преговорите с България

В нея се настоява „преговорите да се водят на...