Манолова: Цената на водата „ще потопи“ домакинствата

Председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова иска промени в закона за ВиК и изслушване на КЕВР. Тя внесе предложението си в Народното събрание, съобщи бТВ.

Идеята на Манолова има за цел да промени начина на ценообразуване на водата. Искането за изслушване на председателя на КЕВР е заради предложените от ВиК дружествата нови цени на водата за следващите 5 години.

Според разчетите в края на периода в Сливен, например, цената на водата ще е по-висока със 127% в сравнение със сегашната.

„Става дума за намерението на КЕВР да повиши цената на водата средно с 30% от 1 януари 2022 г. След повишаването на цените на парното, топлата вода, тока и природния газ, както и на всички основни хранителни продукти, за домакинствата ще бъде практически невъзможно да плащат и нова, много по-висока цена на водата“, каза Манолова.

По думите ѝ повишаването на цената на водата буквално „ще потопи“ българските домакинства.

„Със законопроекта, който внасяме, целим да дадем глътка въздух на българските семейства, за да могат да оцелеят в условията на повишаване на всички цени, които са важни за тях“, допълни Мая Манолова.

По думите ѝ след ежегодното повишаване цената на водата във всички области на България нито качеството ѝ се е подобрило, нито качеството на услугата. Не са се намалили и течовете и загубите на вода. Те продължават да са средно с 60%, а някъде стигат и до 80%. Не е решен и проблемът с безводието в стотици населени места, изтъкна Манолова.

„Тоест резултатът от водната реформа е един – плащате повече, а срещу това не получавате нищо по-добро“, допълни тя.

В законопроекта си „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предлагат с една година да бъде отложено приемането на бизнеспланове, респективно повишаването цената на водата за гражданите. Предлагат и техният срок да бъде намален от 5 години на 3 години.

„Не е ясно как КЕВР и ВиК асоциациите са изчислили основните параметри, които влияят на определянето на цената на водата след пет години“, уточни Мая Манолова.

Предлага се и по-справедлив механизъм, чрез който да се определи цената на водата за 2022 г., като за база се използва цената за 2021-ва. Трябва да се отчете и изпълнението на различните показатели.

Подобни статии

В ЦИК гневни заради покана за среща от президентството: Твърдо ще я откажем!

“Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана от името на...

Още в катергорията

В ЦИК гневни заради покана за среща от президентството: Твърдо ще я откажем!

“Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана от...

От днес издават удостоверения след преболедуване

От днес издават удостоверения и след преболедуване с антигенен...