Мая Манолова: Няма да подкрепим правителство с влияния на ГЕРБ и ДПС

Смятаме, че би било подмяна на волята на протестиращите граждани и на българския народ осигуряването на възможност на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове да влияят върху формирането на новото правителство, каза председателят на ПГ на ИБГНИ

Нашата подкрепа не е решаваща за следващо правителство, но вчера светна червената лампичка за ранно предупреждение.

Това каза председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова пред журналисти във връзка със скандала с „Има такъв народ“, предаде Агенция „Фокус“.

„Позицията на „Изправи се БГ! Ние идваме“ е непроменена. Ние не желаем министерски кресла или участие във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове. Вчера светна червената лампичка за ранно предупреждение в нашето изявление. Ранно предупреждение, защото смятаме, че би било подмяна на волята на протестиращите граждани и на българския народ осигуряването на възможност на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове да влияят върху формирането на новото правителство. Това още повече е недопустимо след провала на първия кабинет, предложен от „Има такъв народ“.

Днес в залата изказването на „Има такъв народ“ беше аплодирано от ГЕРБ и от ДПС. Тези, които изразяваха радост, бяха ГЕРБ и ДПС. Защо? Защото и за ГЕРБ и за ДПС – ДПС е радост. За нас не е така.

Затова ние намираме четири групи причини, поради които да включим червената лампичка за ранно предупреждение.

Първият кръг от причини са етични, ние смятаме, че има достатъчно основателни причини за притеснение, че е възможно влияние, че е възможна дългата ръка на ГЕРБ и ДПС при сформирането на новото правителство. Категорично това би било подмяна на волята на гражданите от протестите , което ние няма да позволим.

Вторият кръг от причини са политически. Включването на ДПС в преговорите за съставяне на ново правителство на практика подменя мнозинството на промяната. Мнозинството на промяната беше формирано на протестите, на площада от гражданите, а не в кулоарите и при преговорите в парламент. Ние изчакахме достатъчно време, за да видим ясни знаци от „Има такъв народ“, че няма да бъде допуснто влияние на ДПС, на ГЕРБ, на олигархични кръгове и че ще има ясен знак между разговорите, които те прецениха и водиха с ДПС и разговорите с останалите партии. Нищо такова нещо не се случи.

 

От днес ДПС започнаха да поставят условия за подкрепа на следващия кабинет. Персонално ние отново препотвърждаваме, че не желаем и никога не сме желали, нито сме заявявали претенции за министерски кресла, за парцелиране на властта, за участие на представители на нашата парламентарна група и на нашите две движения в следващата власт“, каза още Мая Манолова.

Тя заяви, че участието на формацията й не определя формата на следващо правителство, което би могло да бъде структурирано и подкрепено с гласовете на „Има такъв народ“ и ГЕРБ – 128 глас, ГЕРБ, БСП и ДПС – 128 гласа, „Има такъв народ“, ДПС и БСП – 130 гласа, „Има такъв народ“, Демократична България“ и БСП – 135 гаса.

Нашата подкрепа не е решаваща за следващо правителство, но ние виждаме нашата роля като гарант да не допуснем подмяна на волята на гражданите от площадите. Затова ние няма да подкрепим правителство, което дава възможност за инсталиране персонално, а и на влияния на партиите ГЕРБ, ДПС и на техните приятелски кръгове. Питаме какво се промени?“, каза още Мая Манолова.

Подобни статии

Лъжите на Алибегов – на 14.09 “за” зелените сертификати, на 10.10 – “против” тях. Шизофрения?

Лъжите и шизофреничните театрални постановки на дългокосото лице Ричард Алибегов са...

Още в катергорията

Лъжите на Алибегов – на 14.09 “за” зелените сертификати, на 10.10 – “против” тях. Шизофрения?

Лъжите и шизофреничните театрални постановки на дългокосото лице Ричард...

Да посегнеш физически на този фин човек не е акт на бунт, а простотия

Да посегнеш физически на този интелигентен, фин и възпитан...