МВнР: Доставени са всички машини за гласуване в чужбина

Много малко са отказите от държави за създаване на секции и те са свързани предимно със сигурността. Към днешна дата, всички 421 машини за гласуване зад граница са доставени в чужбина и започва доставката им по секции. Ако се наложи промяна на адресите на секции – ще бъде веднага съобщено на сайта на МВнР. Това обяви на брифинг външният министър Светлан Стоев.

„Може да се каже, че в момента имаме двойно повече секции от последните избори на 4 април. Сроковете и ангажиментите на министерството са едни и същи, така че това за министерството означаваше двойно повече работа и напрежение за дипломатическите ни представителства зад граница“, обясни Стоев.

По думите му основна цел остава гарантирането правото на вот на българските граждани в чужбина.

„При подготовката имахме нови моменти – нов Изборен кодекс, отпадането на ограниченията за брой секции в държавите извън ЕС, провеждане на избори на места, където през последните 5 години е имало повече от 100 избиратели“, отбеляза министърът.

„Има няколко посолства с максимална натовареност за вота в чужбина. Най-голям брой секции са разкрити в Турция, значително увеличение има и в Гърция със секции включително по островите, което ще даде възможност българите на почивка да гласуват. В Германия има безпрецедентен брой секции – 117“, уточни той.

Какво се очаква да се реши в спешен порядък от ЦИК:

На първо място – да се определи окончателният състав на секционните комисии

Второ – хората, които ще заминат, да бъдат подготвени за работа с машините. До момента те не са минали никаква подготовка и няма никакви методически указания

Стоев допълни, че разликата в положителен аспект от последните избори е противоепидемична обстановка и ограниченията, които са по-малко.

„Разкрити са 782 секционни избирателни комисии, а 68802 заявления са подадени“, заяви Иван Кондов, председател на Работна група „Избори“ в Министерството на външните работи и постоянен секретар на ведомството.

„Не сме получили разрешение от Куала Лумпур и в по една секция в Манхайм и Щутгарт. 4262 е общият брой членове на СИК зад граница. 55 СИК са с 3 члена, 507 с 5 члена, 209 със 7 и 11 с 9 члена. Във Великобритания няма да бъдат изпратени членове на СИК от България заради въведената там 10-дневна карантина“, обясни той.

„421 машини са доставени за изборите в чужбина. В 148 секции ще има по две машини съгласно решение на ЦИК, а в 125 ще се гласува с една машина“, каза Кирил Анастасов, ръководител на работната група.

Общо 9 тона машини са доставени за гласуване в чужбина от администрацията на МВНР. Пренесени са и над 10 тона изборни книжа и бюлетини.

В Испания са доставени 58 машини в 31 секции, в Германия в 56 секции от общо 115 ще се гласува с машини. Най-далечните точки за доставяне са САЩ, Канада и ОАЕ.

Изборите в Сан Франциско ще завършат най-късно, а най рано ще започнат в Окланд.

Представителите на МВнР съобщиха още, че има десетки отказали се за комисии, поради запълване на местата с представители на политически сили. В резултат на това цари огромно възмущение сред общностите в чужбина.

Подобни статии

Лозан Панов към Гергов и Портних: Спрете с кражбите!

Финалът на старателно подготвяната схема за окончателно овладяване на Пловдивския панаир...

Още в катергорията

Лозан Панов към Гергов и Портних: Спрете с кражбите!

Финалът на старателно подготвяната схема за окончателно овладяване на...

Лаборатория в София не иска безплатните антигени от държавата

При други цената е много по-висока от посочените 10...