МЗ разпореди да се прекрати договора с „Главболгарстрой“ за детската болница

Министерството на здравеопазването е разпоредило да се прекрати договора с “Главболгарстрой“ за строителството на нова детска болница върху недовършения строеж в двора на Медицинска академия.

Това става ясно от писмо на министерството до инициативата “За истинска детска болница“, която се бори за рестартиране на проекта.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава в писмото, че на 5 юли т.г. министерството е изискало от своето дружество “Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по Закона за обществените поръчки, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

От МЗ са дали и указания на инвестиционната компания да започне процедура за прекратяване на договора с обединението “Детско здраве“, което е съставено от фирми от групата на “Главболгарстрой“ и спечели обществена поръчка за близо 100 млн. лева.

Основание за това от МЗ намират в “изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

Подобни статии

Времето – 28 май 2022 г.

През деня, под влияние на приближаващ студен атмосферен фронт, въздушната маса...

Още в катергорията

Времето – 28 май 2022 г.

През деня, под влияние на приближаващ студен атмосферен фронт,...

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...