Министър Кацаров: Търсим подкрепа от лекарите и църквата за масовата ваксинация

Здравният министър изрази дълбокото си убеждение, че българският народ не е антиваксърски и нещата могат да се променят

Подкрепа от общопрактикуващите лекари и медицински специалисти, православната църква и засилена информационна кампания за ползите от ваксинацията поискаха от новосформирания обществения съвет по време на първото си заседание. Срещата бе в Министерския съвет, но здравният министър д-р Стойчо Кацаров подчерта, че това е „национално усилие“, което е надпартийно. На срещата присъстваха представители на религиозните общности, здравни медиатори, както и популярни хора, чийто авторитет Кацаров съобщи, че иска да използва, за да бъде убедено населението в ползите от ваксинацията.

България е последна в класацията на европейските държави по напредък на ваксинациите. Със завършен ваксинационен цикъл са 812 175 човека – 14.6% от населението. За постигане на колективен имунитет е нужно да се ваксинират 70% от хората.

Кацаров откри дискусията, изразявайки дълбокото си убеждение, че българският народ не е антиваксърски и нещата могат да се променят. За пример каква е сериозността на епидемията от COVID-19 в страната даде факта, че през последните 30 години средната продължителност на живота се е увеличила с около пет години, а само за последната година е намаляла с година и половина.

„Имаме възможност да предотвратим бъдещи поражения. Не е в контрола ни епидемията и не сме застраховани от нова вълна. 25% от населението е сложило по една игла, не е изцяло ваксинирано“, каза Кацаров. Съобщи на събралите се, че няма да им бъде платено, а отплатата ще са животите, които ще бъдат спасени, ако успеят да убедят повече хора да се ваксинират. Обобщи, че приносът на водачите и будителите на обществото е много важен.

„Време е да вземем решение като общество“, каза епидемиологът и съветник на министъра проф. Мира Кожухарова. „Всички последни изследвания сочат, че хората с две дози ваксина са предпазени от новия вариант, разпространяващ се в Европа. Следваща вълна е доста възможна“, каза още тя.

Захари Атанасов, здравен медиатор и евангелски пастор, разказа как на места негови колеги са нападани заради ваксините и гонени от ромската общност. По време на срещата той пръв заговори за липсващия пример от медицинските специалисти, като посочи данни, че едва 20% от тях са ваксинирани, като сравни това с ниския брой ваксинирани роми – около 10%. Атанасов поиска и по-засилена медийна кампания за ползите от ваксинирането.

От министерството съобщиха, че вчера е имало среща между МЗ и част от пасторите. Идеята е да се работи на терен, да се срещат с хората, както и да се организират срещи с лекари, които да отговарят на въпросите.

Телевизионната водеща Нана Гладуиш, която е председател на фондацията „Една от 8“, която работи в подкрепа на жените с рак на гърдата, каза, че след като лично преживява на два пъти това заболяване, вярва в науката, тъй като е спасена от медицината. Поиска повече конкретна работа на правителствено ниво за ваксинацията, повече експертни изказвания в медиите и обясняване на хората какво означава РНК ваксина и защо тя не чипира и не променя човешкото ДНК.

Според нея линията „ваксинирайте се“ не е била правилна, а подходът трябва да е обяснителен. Тя също даде пример за личен лекар, когото е попитала за ваксинацията, а той ѝ е отвърнал „моля те, не ме занимавай с глупости“. Нейната лична лекарка пък я е записала в списък за ваксинация, но повече не ѝ се е обадила.

Нана наблегна и върху друг проблем – рака на маточната шийка, за който има ваксина, тъй като се предава чрез вирус. „В Израел сигурно са 100% девойките и младежите, които са ваксинирани, в България до 12 години ваксинирани са 3.5%“, обясни Гладуиш.

Ивайло Търнев, друг представител на националната мрежа на здравните медиатори, я подкрепи, казвайки, че лични лекари са против ваксините както срещу коронавируса, така и срещу рака на шийката на матката, а някои са дори и срещу задължителните ваксини от имунизационния календар. Той също акцентира върху противоречивите послания, които идват от медицински персонал и водещи експерти, както и за липсващата информационна кампания.

За личните лекари говори и проф. Мира Кожухарова. Според нея грешката, която те правят, е да не препоръчват на хронично болните да се ваксинират, при положение че те са най-застрашени от вируса, заедно с хората над 60 г.

Представителят на еврейската общност д-р Александър Оскар съобщи, че 70% от общността е ваксинирана, но оптимизмът бе дотук.

„Първенци сме не само по смъртност. Също по ниска ваксинация, а и по това каква част от лекарите се противопоставят срещу ваксинациите“, каза той.

Поиска лекарският съюз да се включи в промотирането на важността на ваксинацията. Според него хората се влияят от нагласите сред медицинските работници.

Представителят на мюфтийството говори за липсата на разяснителна кампания, която според него поражда и ниския брой ваксинирани.

БТА ще допринесе, като отвори достъпа на медиите до цялата информация, свързана с ваксинацията, каза шефът на агенцията Кирил Вълчев.

Актьорът Краси Радков каза, че е ваксиниран, защото е заобиколен от възрастни хора и иска да предпази тях.

Оперната певица Александрина Пендачанска акцентира върху липсата на представител на Българската православна църква, като определи това като „безкрайно жалко“ и изрази надежда да се промени за следващите срещи. Според нея общественият съвет трябва да продължи да функционира независимо от политическите промени. „Борим се да спасим нацията“, обобщи Пендачанска. Даде пример с баща си, когото е трябвало 3 месеца да убеждава да се ваксинира, защото е липсвала подкрепа от медицинските лица наоколо.

Представител на протестантската общност също наблегна върху отсъствието на представител на православната църква.

Министърът на здравеопазването съобщи, че това е първата среща, като форматът е отворен.

 

Подобни статии

Радев: Приоритет в мерките на ЕС трябва да е защитата на гражданите и малкия и средния бизнес

Разговорът се проведе във връзка с подготовката на предстоящото заседание на...

Още в катергорията

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна...