Наводнения в Китай: такъв дъжд вали веднъж на сто години

На много места хората нямат нито вода, нито ток

„Водата беше в такива количества, че отнесе мнозина“, разказва по телевизията един от пътниците в метрото в Джънджоу, столицата на провинция Хенан. Хората се изпълнили със смъртен страх, когато кафявата водна маса достигнала във вагоните до раменете им. „Тънехме във вода, с нас беше и едно дете. Не след дълго бяхме толкова изтощени, че бяхме на път да се предадем. Стискахме с всички сили дръжките, за да не бъдем отнесени – ръцете ми са целите в кръвоизливи.“

Жертвите са десетки

В централен Китай шофьори и много хора, намиращи се в домовете си, също са били изненадани от водните маси и били блокирани. В рамките на час в сряда там е валяло толкова много, колкото иначе за половин година. На много места хората нямат нито вода, нито ток. До момента е известно за 25 жертви на наводненията – някои от тях са починали именно в метрото в Джънджоу. Седем души се издирват, както бе съобщено официално. Вероятно обаче броят им ще нарасне – тъй като медиите в Китай не могат да информират свободно, назованият брой жертви често буди съмнения. Обикновено преди публикуването съобщенията в медиите трябва да бъдат одобрени от властите.

200 000 души вече са на сигурно място

По сведения от различни инстанции, междувременно към 200 000 души се намират на сигурно място. Броят на засегнатите от наводненията обаче е много по-голям. Само в силно пострадалия град Джънджоу живеят над 10 милиона души. Нанесените материални щети със сигурност са за милиарди. Засегната от пороите и наводненията е и тази част на Китай, която е известна като Вътрешна Монголия. По непотвърдени данни от медиите там са се скъсали две язовирни стени. В пострадалите региони работят хиляди пожарникари и войници.

Си Дзинпин: „Положението е много сериозно“

Климатологът от „Гринпийс“ Ли Шуо казва пред германската телевизия ARD следното: „Както в Европа – най-вече в Германия, така и в провинция Хенан в Китай виждаме тези дни наводнения. Тези природни катаклизми ни напомнят още веднъж колко наложително е да се предприеме нещо срещу измененията в климата. Най-доброто средство в това отношение е ускоряването на енергийния обрат за намаляване на емисиите въглероден двуокис“. В специално изявление китайският държавен ръководител Си Дзинпин, който иначе много рядко коментира актуалните събития в своята страна, каза, че „положението е много сериозно“. И обеща всеобхватна помощ от страна на властите.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

САЩ и Канада обещаха, че ще спазват законите на Турция

Това обявиха посолствата на двете страни Посолствата на САЩ и Канада в...

Още в катергорията

САЩ и Канада обещаха, че ще спазват законите на Турция

Това обявиха посолствата на двете страни Посолствата на САЩ и...

ООН: Милиони афганистанци са застрашени от глад тази зима

По данни на организацията 22,8 милиона души се сблъскват...

Източна Европа се бори с най-тежкия взрив на COVID-19 от началото на пандемията

В Източна Европа хората не искат да се имунизират Случаите...