Петър Илиев ще приеме днес от президента Радев мандата за съставяне на правителство

Петър Илиев е на 43 години, доктор по право. Той е почетен консул на офшорната зона Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в Република България. Това е унижение на България в очите на българските граждани и всички наши партньори, заяви Румен Петков

Време е българите да научат името на новия премиер, заяви тази сутрин президентът Румен Радев, който обяви че днес в 17.00 часа ще връчи мандата на ИТН за съставяне на правителство.

От ИТН обявиха, че в момента на връчването на мандата българите ще разберат кой ще е новият кандидат за премиер.

По информация на Епицентър.бг  това ще е Петър Илиев, пловдивският адвокат, чието име се завъртя преди няколко дни в публичното пространство.

Тази сутрин Филип Станев от ИТН заяви, че бъдещият министър-председател досега не е имал няма нищо общо с политиката.

Добър професионалист, морален и достоен човек, така  Станислав Балабанов определи бъдещият премиер, чието име, според него ще научим едва в 17.00 часа.

Петър Илиев е на 43 години, доктор по право. Той  е почетен консул на офшорната зона Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в Република България. Според източници от парламента връзките му с офшорката са неприемливи за ДБ.

Петър Илиев отговаря на редактирания портрет от партията „Има такъв народ“ – да не е участвал във властта от името на която и да е партия. Той беше номиниран от Слави Трифонов за правосъден министър в правителството с премиер Николай Василев, от което по-късно лидерът на ИТН се отказа под натиска на ДБ.

Тогава лидерът на АБВ Румен Петков заяви: „Кандидат-министърът на правосъдието (юристът и университетски преподавател д-р Петър Илиев, бел. ред.) е почетен консул на Барбадос – офшорна зона, в която при едно по-иновативно вглеждане, можем да открием особености.

Днес Румен Петков добави: „Този човек е поел ангажимент да служи на чужда държава. Неприлично е от негова страна, най-меко казано, да иска да бъде какъвто и да е в българската – тя му е Родина. Но тя е и наша Родина и ние трябва да не допускаме по принцип хора, приели да служат в други държави, да ангажираме с нашето доверие. А аз като служебна характеристика, имам известна представа, как се става почетен консул, особено на екзотична дестинация, тъй като в Барбадос сигурно има формални ангажименти. По-страшните и жестоките са неформалните – с директорите на разузнаването и контраразунаването на тази държава. И този който го предлага, трябва да си даде сметка, ако въобще някой го предлага, че това е унижение на България в очите на българските граждани и всички наши партньори“

Петър Илиев е лауреат на приза „Адвокат на годината“, който му бе връчен от бившия служебен премиер на Радев проф. Огнян Герджиков.

Илиев е завършил магистърска степен по право в СУ „Св.Климент Охридски“ с пълно отличие, специализирал английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Има специализация и по американско право в Ню Йорк.

Владее отлично английски, испански и руски език, както и говоримо още няколко езика.

Той е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” от 2006 г. досега.
Преподава „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“.

Петър Илиев e управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри“.Адвокатското дружество е отличено за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. Самата кантора съществува от 16 г. и се ангажира с конституционното дело срещу промените в Закона за личните данни преди години, за които се смяташе, че ограничават свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяват предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура (при приемането законодателство в синхрон с GDPR – б.р.). КС отмени въпросния текст от закона като противоконституционен.

Кантората и Илиев специализират в конституционното право и участват в искания до КС и изготвяне на становища.

Илиев е бил член на научно-изследователски проекти и екипи. Участвал е в научните колективи на редица научно-изследователски проекти по различни правни въпроси.

Малко известна част от биографията му е, че е бил юридически сътрудник на ПГ на БСП, доведен от Михаил Миков. Съпругата му е дъщеря на висш апаратчик от „Позитано“ 20 – Пламен Червеняков, който в момента е шеф на организационния отдел на БСП. През 2017 г. парламентарната група на БСП се е консултирала с кантората му „Илиев и партньoри“ по проекта за нов антикорупционен закон, който социалистите са подготвили. Според публикация на седмичника „Капитал“ от тогава адвокатът получава 50 000 лв. месечно за цялостната си работата си законодателството. По думите на Крум Зарков тогава въпросният законопроект е „написан от депутатите на БСП от правната комисия“ и „след това изпратен и на кантората, с която ние работим, не за да го напише, а като консултация“.

Илиев е човекът, организирал правната страна на референдума на Станислав (Слави) Трифонов от 2016-а, сложил основата на „Има такъв народ“, по думите на самия лидер.

Основател и председател на няколко бизнес организации – Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб.

Бил е зам.-председател на Британско-българската търговска камара.

Източници на Епицентър. бг разкриват, че Петър Илиев е масон от Пловдивската ложа. Интересното е, че евентуалният премиер от ИТН Петър Илиев е „ратай” в ложата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров СДРУЖЕНИЕ „ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ – ПЛОВДИВ“.

Подобни статии

Лаборатория в София не иска безплатните антигени от държавата

При други цената е много по-висока от посочените 10 лева Прoблeм c...

Още в катергорията

Лаборатория в София не иска безплатните антигени от държавата

При други цената е много по-висока от посочените 10...

СЕМ избира директор на БНР

Милен Митев, Митко Димитров, Иво Тодоров са допуснати до...