Пингдемия доведе до недостиг на храни, бензиностанции затварят

Sainsbury’s, втората по големина верига бакалници във Великобритания, заяви, че клиентите може да не успеят да намерят точния продукт, който искат

Британски супермаркети обявиха, че някои продукти са в недостиг, а бензиностанции са били принудени да се затворят, след като правителственото здравно приложение каза на стотици хиляди работници да се изолират след контакт със заразен с COVID-19, информира „Ройтерс“.

Британски вестници публикуваха на първа страница снимки на празни рафтове в супермаркетите, обявявайки „пингдемия“ (от английската дума ping, едно от значенията на които е „иззвъняване“).

Министърът за бизнеса Куаси Куартенг заяви пред Sky News, че правителството е „много притеснено“ за ситуацията, но че не признава характеристиката на телевизията за „голите“ рафтове на супермаркетите.

След като заразените във Великобритания нарастват до близо 50 000 души на денонощие, стотици хиляди хора бяха посъветвани – или „пингнати“ – от приложението за проследяване на контакти на Националната здравна служба да се изолират за 10 дни.

Драстичното намаляване на персонала, до което доведе това, вся хаос в различни сектори като доставки на храни, транспорт, супермаркети, хотелиерство, производство и медии. За да избегнат смущения, много хора са изтрили приложението от телефоните си.

Sainsbury’s, втората по големина верига бакалници във Великобритания, заяви, че клиентите може да не успеят да намерят точния продукт, който искат.

„Големи количества продукти се доставят ежедневно по магазините и нашите колеги са фокусирани върху това да ги изнесат на рафтовете възможно най-бързо“, каза говорител.

Веригата за търговия на дребно Iceland заяви, че е затворила редица магазини заради недостиг на персонал. BP заяви, че трябва временно да затвори малък брой бензиностанции заради липса на гориво, като недостигът на шофьри на тирове се влошава от COVID-19 изолациите.

Репортери на „Ройтерс“ са намерили много храни в магазините, въпреки че е имало известен недостиг на специфични продукти като бутилирана вода, безалкохолни напитки, салата и месо.

Организация на месната промишленост предупреди вчера, че веригите за доставка на храни са „на ръба на провала“, тъй като отсъствията, свързани с COVID-19, са влошили и без това критичния недостиг на работна ръка. Официалните данни показват, че приложението е казало на близо 620 000 души да се изолират в Англия и Уелс през седмицата до 14 юли.

Министри твърдят, че то играе важна роля в противодействието на разпространението на вируса, от който починаха около 129 000 души във Великобритания – седмия най-голям брой жертви в света. Те позволиха на някои работници в критично важни роли да продължат да работят, дори когато са „пингнати“.

Заразените нарастват рязко във Великобритания от няколко седмици. Но програма за ваксинация, при която 88% от възрастните са получили една доза ваксина и над 69% – две дози, изглежда отслаби връзката между заразени и починали, като броят на починалите на ежедневна база остават относително ниски.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

В Русия от COVID-19 са починали няколко напълно ваксинирани граждани

Всички те са имали хронични заболявания Дмитрий Лисовец, председател на Комитета по...

Още в катергорията

В Русия от COVID-19 са починали няколко напълно ваксинирани граждани

Всички те са имали хронични заболявания Дмитрий Лисовец, председател на...

РС Македония прие резолюцията за преговорите с България

В нея се настоява „преговорите да се водят на...

Байдън обърка Обама с Тръмп по време на реч в Пенсилвания

Президентът на САЩ Джо Байдън направи любопитна грешка, като...