Политологът Марая Цветкова: Слави се оказа слаб играч на задкулисието

В интервю пред „Факти“ политологът Марая Цветкова допуска като реален вариант нови предсрочни избори заедно с президентските

„Прави впечатление, че предложение за екоминистър нямаше. Аз си мисля, че този пост е оставен овакантен нарочно, за да бъде подарен на тези, които го подкрепят. ДПС вече направиха такава заявка и искам да припомня, че те имат голям интерес от паричните потоци, които ще се влеят във всяка икономика по линия на т.н. зелена сделка“.

Това каза политологът Марая Цветкова в интервю за „Факти“. Разговаряхме с политическия анализатор за проектокабинета, предложен от Слави Трифонов, за реакциите на политическите партии към това предложение и за вероятността през есента да гласуваме едновременно за президент и за парламент. Целия разговор четете в следващите редове:

– Г-це Цветкова, преди парламентарния вот говорихме за тезата, че зад Трифонов стои ДПС. Тогава дадохте пример за възможно бъдещо доказателство за това – ако ИТН и ГЕРБ се коалират. Можем ли да говорим и за предложения от Трифонов кабинет като за такъв пример, тоест с действията си Трифонов доказа ли такава връзка?

– Смешното е, че дори най-незаинтересованите видяха такава връзка. Гражданите много бързо се сетиха кой беше Николай Василев и с какви сделки е свързван. През цялото време Слави обясняваше как всички са пребоядисани маскари и разясняваше кой в коя партия е бил, за да предложи човек, който е бил част от управлението на БСП и ДПС. Другите кадри са подбирани на принципа „добре забравени стари“ и „никому непознати млади“. Освен това в медиите се пръкнаха партийните говорители и бивши политици на НДСВ, които на практика подкрепиха Слави. Изваждането на именно тези кадри, говори за липсата на одобрение от страна на всички останали телевизионни анализатори.

– Каква е Вашата оценка за предложения кабинет?

– Мисля, че е един дълго обмислян кабинет, но е лош ход. Интересно е предложението за министър по ромските въпроси. За да не е дискриминативно, би следвало той да бъде министър по малцинствените и етнически въпроси. Само че, така щеше да бъде прекалено очевидна заигравката с ДПС.

От друга страна, и без човек да изповядва зелената идеология, прави впечатление, че предложение за екоминистър нямаше. Асен Василев бил отказал. А защо да приема сектор, който не е неговата сила? Аз си мисля, че този пост е оставен овакантен нарочно, за да бъде подарен на тези, които го подкрепят. ДПС вече направиха такава заявка и искам да припомня, че те имат голям интерес от паричните потоци, които ще се влеят във всяка икономика по линия на т.н. зелена сделка. И още нещо, цялото централно оперативно бюро на ДПС е с ресор “Зелен пакт“ по отделните сектори. Всъщност ДПС е много по-сетивна и подготвена от всякакви зелени формации и партии по темата за екологията.

– „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!”, БСП, пък дори и ГЕРБ, казаха, че няма да подкрепят такъв кабинет – би ли могъл все пак да се осъществи?

– Важно е да отбележим, че сега всеки говори каквото е удобно на електоратът му. Аз не съм толкова доверчива спрямо заявеното дотук. Към този момент се правят опити за диалог по политики и евентуално някакви постове. Ще видим коя партия как ще подходи спрямо играта на кворум за гласуването на този кабинет. Вероятността всъщност всички да присъстват, но да не се регистрират, докато не видят ходовете на другите партии, е голяма. Ще бъде интересно поведението на парламентарната група на ИТН. Някои дори изразиха съмнение дали всички от ИТН ще дадат своето “да“ за проектокабинета на лидера им.

– Ако въпросното правителство не бъде одобрено, но все пак има преговори за съставяне на управление, какво би значело това, с оглед действията на Трифонов, които вече са факт?

– Едно е сигурно, Слави се оказа слаб играч на задкулисието. Нещо повече, разиграваше се сценарии, идентичен на миналото предложение за кабинет на ГЕРБ. Смешно е, че кандидатите за министър-председатели Даниел Митов и Николай Василев не ги представиха сами. От ГЕРБ ще се постараят максимално да извлекат ползи при връчването на втори мандат, ако се стигне дотам. Те не желаят прегласуването на служебния кабинет като редовен и биха могли да издействат подкрепа от ИТН и другите партии.

– Относно реакциите на партиите – трябваше ли да са по-категорични?

– Сигурно едно от малкото адекватни неща, които БСП направи, е да откаже подкрепата за така предложения проектокабинет. От „Демократична България“ определено можеха да бъдат по-категорични. Христо Иванов и Борислав Сандов казаха, че оставят отворена врата за преговори, но не зададоха посоката. Предвид поведението на ИТН до момента едва ли това ще се случи. Можеха да поставят едно или няколко условия, които да върнат топката в техните ръце. Мисля си, че тази вратичка се оставя отворена, за да не се даде още власт в ръцете на президента. От ИСМВ пък казаха, че не желаят да участват в такъв кабинет и предложиха да се прегласува служебния кабинет, защото те са в добри отношения и подкрепят президента.

– Възможно ли е според Вас Трифонов да е предложил този състав за правителство с ясното съзнание, че няма да мине?

– Според мен е възможно, даже по-скоро ми се струва, че това е било като цел. Фейсбук изявлението, което направи Трифонов, представяйки приоритети и личности, всъщност не изглеждаше сериозно. Той просто хвърли много бомби, а всички се юрнахме да коментираме темата за изпращането на българи и македонец в Космоса. И тук, македонците бяха прави да се разсърдят за гаврата, която им се поднесе.

– Има ли опасност според Вас разследването на Борисов да се забави, дори забрави, покрай действията на Трифонов?

– Да, видяхме, че темата някак не остана в първите страници на медиите. Вчера Бойко Борисов освен всичко друго, изглеждаше и доста спокоен по време на моноспектакъла си. Тепърва предстои да разберем какво и как е договорено.

– Очакват ли ни според Вас нови предсрочни избори през есента?

– Мисля си, че този вариант стои на масата. Въпросът е какво ще се промени като изборни резултати. По линията на това, темите са две: ще загубили ли ИТН гласове заради проектокабинета и има ли възможност Борисов да се върне на бял кон. Държавническите решения останаха на заден план към този момент и това все повече прилича тъпа игра, която гражданите не искат да играят.

– А какво мислите ще се случи след едни избори 2 в 1?

– Народното събрание е единственото, което може да насрочи датата за президентските избори. Условията е тя да не е по-рано от три и по-късно от два месеца. Това решение трябва да се вземе до началото на септември. От гледна точка на провеждането е проблемно гласуването на две бюлетини от една машина. Ако пък трябва да се улеснят гражданите, които да гласуват на две отделни машини за парламент и президентска двойка, то следва да се закупят нови машини. От гледна точка на активността, може би изборите за президент ще вдигнат легитимността и на тези за парламент. Много е важно дали Румен Радев ще се позиционира твърдо и ясно зад някоя от партиите, които ще се явяват на изборите. Държавническото отношение изисква да не го прави, но от друга страна нищо не му пречи.

Подобни статии

Още в катергорията