Предложената за социален министър от Слави Трифонов е разследвана от ОЛАФ

Предложеният за министър на труда и социалната политика Лилия Иванова е бивш зам.-министър на икономиката от правителството на ГЕРБ 3, която е изхвърлена заради съмнения корупция и сигнали в Европийската агенция за борба с измамите ОЛАФ. Това заявиха пред ПИК бивши служители на ведомството.

Иванова е отговаряла за Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Преди около година тя изпада в тежък конфликт с бившия вече министър на икономиката Емил Караниколов, твърдят тогава служители от ведомството. Според тях причината е в контрола на ОПИК.

Зам.-министърът Иванова тогава пуска процедурата за микро и малки предприятия за пострадалите от пандемията фирми с възможност за кандидатстване от 3 до 10 000 лв. Заваляват сигнали срещу зам.-министъра за натиск срещу фирми и консултанти, които да пишат проектите за кандидатстване. Дори има опасност от спирането на самата програма ОПИК от ЕК.

Малко след отварянето на процедурата, програмата ОПИК е извадена от ресора на зам.-министър Иванова със заповед на министър Караниколов. Двамата изпадат в тежък конфликт, а програмата ОПИК преминава директно на подчинение на Караниколов.

Дори е сменен директорът на управляващия орган на програмата. Според служители на икономическото ведомство, той е предложил на премиера Бойко Борисов да бъде уволнена Иванова. Самата тя е обвързвана с ДПС и бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Била е и главен секретар на земеделското министерство при Мирослав Найденов.

Подобни статии

Още в катергорията

Започна разтоварването на Вера Су

Операцията ще продължи 3, 4 дни Разтоварването на заседналия на...

Мустафа Карадайъ от Ловеч: ДПС е символ на демокрацията в България

“Ние сме носител на демокрацията и символ на демокрацията...