Прокуратурата отказа да разследва обвиненията на Рашков, че 15 000 македонци щели да гласуват у нас

Докладната записка от МВР е пратена до прокуратурата, без да е извършена проверка. Поради липса на достатъчно данни за престъпление, прокурор при РП-Кюстендил е възложил проверка, като е дал пълни, конкретни и подробни указания

Прокуратурата в Кюстендил се е произнесла с отказ за образуване на досъдебно производство по твърдения за купуване на гласове на територията на общината.

 

Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Кюстендил от Районна прокуратура – Кюстендил. Наблюдаващият прокурор се е произнесъл с отказ за образуване на досъдебно производство по случая.

Става въпрос за случая, в който служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини (без да назовава името му) бившия МВР шеф Христо Терзийски, който е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Кюстендил, че е участвал в разговор, посветен на това как да се привлекат 15 000 македонци с българско гражданство да гласуват на 11 юли.

„В Кюстендил има интересен случай, където един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител, излязъл в болнични. Болен е за работа, но не е болен за такава сбирка, където са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна. Повтарям – бивш министър на вътрешните работи“, каза тогава Рашков.

В отговор Терзийски заяви, че ако има данни за престъпление, Рашков трябва да действа с цялата строгост на Закона. „В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си – нищо, че никой не е гласувал за него – постът изисква министърът да притежава някакво достойнство“, категоричен бе той.

„Фокус“ припомня, че на 1 юли Районна прокуратура – Кюстендил образува преписка по докладна записка на полицейски служител от ОДМВР – Кюстендил „относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове. В докладната записка, в обем от една страница, се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – „две лица с двойно гражданство (на Северна Македония и България), неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил, неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори“.

Докладната записка е изпратена с резолюция „за РП – Кюстендил“, без да е извършена проверка. Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при РП – Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка.

Съгласно Указания относно организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност от ПРБ при провеждането на избори, проверката от органите на МВР следва да се осъществи в срок не по-дълъг от 48 часа. Материалите по преписката следва да бъдат докладвани лично на наблюдаващия прокурор, който едва след това ще може да прецени има ли достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер.

 

Подобни статии

Ирина Тенчева и Армиите на Барби поклонниците

#Aко имате тийнейджър в дома си, вече вероятно сте наясно колко...

Още в катергорията