Прокуратурата отсече: Няма данни за незаконно подслушване на депутати и политици

Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители

Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК – незаконно произвеждане, използване, продаване или държане на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Делото е образувано след самосезиране на СГП по медийни публикации, в които се излагат твърдения за подслушвани представители на политически партии.

Разследването е извършено от Национална следствена служба (НСлС).

В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях.

Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии.

 

Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС.

Според официалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства.

 

Извършена е била и съпоставка между всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на Централна избирателна комисия.

 

Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители.

При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по две досъдебни производства с дадено разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества – марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Извършени са и изрични проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо същите не са били установени.

Извършената проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати.

В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства.

В хода на разследването на Софийска градска прокуратура са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на политици и депутати.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено.

 

Припомняме, че вчера пред БНР вътрешния министър Бойко Рашков посочи, чe МВР e в крaя нa прoвeркaтa зa пoдcлушвaнe нa прoтecтирaщи. Според нея и имало подслушване на огромен брой граждани – полотици и протестиращи. Ето точните му думи:
Cтaвa думa зa пoдcлушвaнe нa cтoтици бългaрcки грaждaни. Пoлoжeни ca гoлeми уcилия зa унищoжaвaнe нa мaтeриaлитe, cъпътcтвaли прилaгaнeтo нa CРC. Cпeциaлнo мaтeриaлитe в ГДБOП и в Дирeкция „Вътрeшнa cигурнocт“. Тaм cлужитeли ca били нa cлушaлкитe нeпрeкъcнaтo, вoдeли ca зaпиcки, унищoжaвaни пocлe. Въз ocнoвa нa рeшeниe нa бългaрcкaтa прoкурaтурa ca били кoнтрoлирaни cъc CРC cтoтици бългaрcки грaждaни… Прeдcтaвятe ли cи дoкъдe e cтигнaлa бългaрcкaтa прoкурaтурa, зa дa угoди нa пoлитичecкaтa влacт, нa Бoриcoв кoнкрeтнo, a Гeшeв e cъглaceн прoкурaтурaтa дa иcкa изпoлзвaнeтo нa CРC, тъй кaтo прoтecтът e зaпoчнaл дa иcкa и нeгoвaтa ocтaвкa. Бeзумиeтo e бeзгрaничнo. Зaтoвa тaзи cиcтeмa трябвa дa бъдe прoмeнeнa и дa cтъпи нa дeмoкрaтични зaкoни… Cрeд пoдcлушвaнитe имa и пoлитици, и oбщecтвeници, и oбикнoвeни грaждaни“.

Cъбрaнитe фaкти щe бъдaт прeдocтaвeни нa пaрлaмeнтa, увeри Рaшкoв.

Подобни статии

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев. Това обяви в ефира на „Здравей,...

Още в катергорията

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев. Това обяви в ефира...