Прокуратурата се провали по делото за трагедията край Своге

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившите шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов и Дончо Атанасов, които бяха обвинени заради катастрофата край Своге през 2018 г., съобщи Mediapool.

Глосов и Атанасов бяха обвинени за длъжностно престъпление заради жестокия инцидент, при който загинаха 20 души. Говорителката на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева каза пред „Сега“, че ще провери и ще върне обаждане.

Светослав Глосов и Дончо Атанасов бяха обвинени, че с неизпълнението на своите задължения са целели облага за изпълнителите на ремонта на пътя – „Трейс“. Според прокуратурата двамата ръководители на пътната агенция не са предприели действия, за да усвоят гаранцията по ремонта, както и да се приведе качеството на настилката в състояние така, че да е безопасна.

Делото срещу тях влезе в съда в началото на октомври 2020 г. Месец по-късно обаче то бе върнато за доразследване на прокуратурата, след като съдът констатира, че по време на разследването са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Те са довели до ограничаване на правата на обвиняемите. Обвинителният акт е неясен и съдържа много противоречия. Така двамата нямат възможност да разберат в какво са обвинени и да си осигурят адекватна защита, при съдът.

Вместо да внесе поправен обвинителен акт обаче прокуратурата е решила да прекрати делото. Направила го е на 9 юли т.г.

По случая с катастрофата има и още едно дело. По него обвиняеми са шофьорът, изпълнителен директор в „Трейс“, началник на асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и шеф на дирекция в Агенция „Пътна инфраструктура“. През месец май т.г. Софийският апелативен съд върна на прокуратурата и това дело с мотива, че по него са ясни само обвиненията на шофьора.

Подобни статии

Европейският институт EISA: ГЕРБ води, БСП е на втора позиция, ИТН губи 1/4 от поддържниците си

ДПС запазва традиционните си позиции, почти изравнени с ПП, ИБГНИ са...

Още в катергорията

НА ЖИВО: Радев издига кандидатурата си за втори президентски мандат

Тримa дeпутaти oт БCП прeдcтaвлявaт coциaлиcтитe в кoмитeтa, рeши...

Кирил Петков: Водачите на листите ни вече са ясни

От 20 август със сигурност не съм канадски гражданин....