Прокурорската колегия на ВСС с декларация срещу Рашков

За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт, пише в декларацията

За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт. Това се посочва в декларация на Прокурорската колегия на ВСС по повод интервю на Бойко Рашков, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Декларацията е приета в съответствие с Механизъм (процедура) за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.

„Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се противопоставя на недопустимите твърдения, негативните коментари и манипулативните внушения, отправени от министъра на вътрешните работи в ефира на Българското национално радио към Прокуратурата на Република България (ПРБ) и към конкретни прокурори с искане за ангажиране на тяхната дисциплинарна отговорност.

 

За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт. Продължава нагнетяването в общественото пространство на съмнения за нарушаване и неизпълнение на основното конституционно правомощие на Прокуратурата – да следи за спазването на законността.

 

Считаме, че твърдените политически и партийни зависимости, поръчкови репресии срещу определени лица и препятстване работата на органите на МВР от страна на Прокуратурата, не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение. Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности, които България споделя“, посочват от Прокурорската колегия.

„В деня на професионалния празник на служителите от МВР е извършено грубо посегателство към установеното взаимодействие между Прокуратурата и органите на МВР за опазване на правовия ред в България и защита на българските граждани. Създава се усещане за дестабилизация и липса на държавност, и се провокира неоправдано напрежение между служебното правителство, МВР, съдебната власт и гражданите.

 

Приветствайки всички служители в структурата на МВР по повод техния празник, и изразявайки респект към постигнатите от тях резултати, Прокурорската колегия на ВСС призовава ръководство на МВР и служебното правителство да не нарушават принципа за разделение на властите и да се съхрани изграденото доверие, професионално и ефективно взаимодействие между правоохранителните и правораздавателните органи. Прокурорската колегия ще се противопоставя на всяко посегателство срещу независимостта на ПРБ, на прокурорите и следователите, като гаранция за справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.

 

Декларацията ще бъде изпратена до Президента на Република България, до служебния министър-председател на Република България, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединено кралство Великобритания в България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до Комисията „ГРЕКО“ и до Венецианската комисия“, заявяват от Прокурорската колегия..

Текстът на декларацията можете да видите тук

 

Подобни статии

Претърсиха офиса на главния архитект на Кърджали заради подкуп

Разследващи са претърсили офиса на главния архитект на Кърджали Делин Запартов,...

Още в катергорията

Претърсиха офиса на главния архитект на Кърджали заради подкуп

Разследващи са претърсили офиса на главния архитект на Кърджали...

ПП не пое протегнатата ръка на ДБ, ще се явява самостоятелно на изборите

„Продължаваме Промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите на...

Богомил Бонев: Вече е ясно, че ДБ отива под чертата!

Току що съобщиха първите резултати от изборите. ПП ще...