Проф. Николай Габровски: Подадох оставка като зам.-директор на „Пирогов“, не сме източвали касата

„Достигнаха се едни крайности, които отдавна не бяхме виждали. Всичко това се развиваше твърде дълго време и трябваше да се сложи край“, допълни той

От няколко дни не съм зам.-директор. Подадох си оставката. От 25 години съм в болница „Пирогов“.

Това заяви проф. Николай Габровски, който до скоро беше зам.-директор на болница „Пирогов“, в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той припомни, че БЛС е инициирал една среща, за да опита да помири двете страни – лекарите от „Пирогов“ и Министерство на здравеопазването. „Достигнаха се едни крайности, които отдавна не бяхме виждали. Всичко това се развиваше твърде дълго време и трябваше да се сложи край“, допълни той.

„Всичко започна от една констатация след проверка в „Пирогов“. Тази сума, която беше анонсирана беше работна. Тя се отнасяше за един период, в който ние се борехме с COVID-19. Беше ни казано да направим всичко за пациентите, като финансиране е осигурено. По този начин бе осигурено една спокойна среда за работа. „Пирогов“ не е източвал НЗОК. Не става дума за някаква финансова измама. Затова беше подписано споразумение в три точки. Двете страни се извиняват, става дума за административни грешки в документацията и че лекарите от „Пирогов“ заемат възлово място в здравеопазването на София“, разясни проф. Габровски.

Той каза, че протести няма да има, но колегите му са много засегнати от случващото се.

Проф. Габровски изтъкна, че случващото се в болницата е било повлияно от политиката. „Политиката се храни от разединението. Това не работи в медицината. Ние имаме нужда от един по-добър и колегиален тон. Конфликтите разрушават самата тъкан на обществото. Изборите са минали и трябва да гледаме напред и да си вървим работата в една по-нормална атмосфера“.

Подобни статии

Полина Паунова: ИТН да предложи Борисов за премиер, щом имената не са важни

Има вече и двама политически лидери - Трифонов и Бойко, които...

Още в катергорията