Проф. Чорбанов: Привърженик съм на ваксините, но не на тези и не за това заболяване

Нещо като разяснителна бележка за Делта-варианта на корона-вируса. Не спират коментарите, тв-изявите, съветите и предписанията на знайни и незнайни воини от фронта на ваксинално-вирусните войни.

Разбира се, кратко посещение в Research gate или пък Scopus ще ни покаже, че коментаторите по теми като вируси, епидемиологично разпространение, ваксини или имунология на вирусните инфекции никога нито са работили по тази тема, нито са публикували и една дума в научно списание на тази тема. Малцина са тези, които говорят разумно, стъпили на здрави научни доводи и бягащи от популизма или откровените шарлатански проповеди. Ще го кажа в няколко изречения, като вие може да се вслушате или пък не. Ваше право е като свободни хора да направите своя избор. Ще кажа още отначало, че съм твърд привърженик на ваксините и ваксинацията като превенция на заболяванията. Но не и за тези ваксини и за това заболяване. Антиваксерите по-принцип за всичко не са добре дошли в моя дом. Това заяви пред ТВ 7/8 проф. Андрей Чорбанов, предава „Факти“.

Идващият нов вариант /Делта/ не е по-различен като вирус от оригиналния първичен вариант. Той заразява по-лесно, но не протича по-тежко от предходните. Той НЕ заразява избирателно млади хора, просто повечето възрастни хора вече се срещнаха с другите варианти, а младите хора контактуват много по-интензивно и не реагираха на ниската заразяемост на по-предните варианти. Е, какъв е изборът пред вас за бъдещите месеци? Вариантите са няколко и ще ги опиша.
1. Прекарали сте заболяването.

1.1.Вече не се страхувате. Знаете, както и аз, че 95-98% от прекаралите заболяването никога няма да се заразят пак. Последните изследвания, публикувани в най-реномираните научни списания доказват, че имунитета вероятно ще продължи през целия ви живот, нещо, което повтарям над година. Живеете си нормално и сте готови да излезете на улицата и да протестирате срещу всеки, който се опитва да ограничи човешките ви права и да ви вменява страх и ужас. Тези 3-5% от вас, които не сте изградили имунен отговор въпреки прекарването на заболяването сте уязвими, защото това е особеност на човешката генетика – всеки от нас не реагира адекватно на някой патоген. Само че, ако не сте реагирали на вируса, няма да реагирате и на ваксината срещу него.

1.2. Прекарали сте заболяването, но се страхувате. Моля, не ме питайте какво да правите. Изолирайте се от това лошо и безотговорно общество, което най-безцеремонно продължава да живее и се опитва да го прави нормално. Намерете село, махала, къща или пък си сложете дебела врата на апартамента – ваше право е. Ако искате се ваксинирайте, нищо, че вече имате изграден имунитет – Бойко Борисов лично донесе 4 вида ваксини – имате избор. Разбира се, че ще подпишете документ, с който освобождавате производителя от отговорност, но пък ви остава възможност да съдите целия останал производствен спектър за некачествена работа, е, не и за ваксините. Ако искате носете шлемове, маски, очила и ръкавици – ваше право е, но не ме карайте и аз да го правя. Искате да сте любезен със здравните власти, с ЕС и САЩ – добре. За Бога – не ме карайте и аз да го правя.

2. Не сте прекарали заболяването.

2.1. Вие не се страхувате. Вярвате на хора, като на някой си А. Чорбанов и знаете, че 70% от населението в същност няма да се зарази, просто защото има висок базов имунитет срещу редица традиционни корона-вируси, припокриващ и идващите щамове. Дори и в огнищата на пандемията процента от „участващите“ не е над 30. Вие сте информиран и сте готов да поемете риска дори да бъдете сред тези 30%, които са податливи. Предпочитате да живеете нормално, да запазите човешки облик и да не се поддавате на параноята. Не слушате заклинатели, моделисти, математици, вещатели на Ада, рекламни лица на траурни агенции. Вярвате, че бидейки почтен гражданин и плащайки си своите здравни осигуровки и всички други данъци държавата ще се погрижи за вашето здраве и в случай, че се разболеете ще получите адекватна грижа от хора, които са избрали тази възвишена професия да лекуват други хора. Те няма да ви правят услуга и да ви наричат безотговорен, защото вие ще ги запитате по-отговорни ли са мотористите, ММА блъскащите се, спортисти, алпинисти, скиори, пушачи, алкохолици, друсащи се и прочее екстремисти от гледна точка на безопасния начин на живот. Изобщо – вие сте човек като мен.

2.2. Не сте прекарали заболяването, но се страхувате много. Хора, направете всичко възможно, което зависи от Вас, за да се предпазвате по начин, както смятате за добре. Слушайте тези, които харесвате и на които вярвате. Зная, че това не съм аз, но пък вие сте свободни хора и имате право на избор. Не се чувствайте длъжни да идвате в моя профил и да ме ругаете, както аз никога не посетих някой от опонентите ми и да му кажа какво точно мисля за изказванията му, вижданията и лично за персоната му. Ако искате се ваксинирайте с 13 дози от 4-те ваксини, стойте скрити, къпете се в дезинфектанти, носете екипировка на НАСА. Ваше право е и никой не може да ви критикува. Но за Бога – не ме карайте и аз да го правя. Понесете си тежестта от параноята самостоятелно и не ме карайте да ви помагам в това.
Ще завърша с едно ТВ-изказване на безкрайно уважавания от мен проф. Даниел Вълчев: „В този живот може да се случи така, че да умра от много неща, но със сигурност няма да умра от страх“.

Подобни статии

Общинският председател на БСП-Сливен оттегли подкрепата си за Румен Радев

Считам, че няма нищо лошо в правенето на лицеви опори и...

Още в катергорията

Кадиев: Ако всички ваксинирани измрат, ще останат най-умните – ние, македонци, румънци и Африка

Социалистът Георги Кадиев публично защити противоепидемичните мерки и дори...

Бившият премиер злорадства, доволно потрива ръчища и се радва на кризите, бедите и страданията на хората

ЧУДОВИЩЕТО СЕ НАРИЧА ДЕМАГОГИЯ! Бившият премиер и Главатар на ГЕРБопитеците...