Работодатели и синдикати подкрепиха актуализацията на бюджета и увеличението на пенсиите

Радосвет Радев, БСК: Служебният кабинет е работодателят на новия парламент

Работодатели и синдикати заявиха подкрепа за промените, предлагани от служебното правителство за актуализация на държавния бюджет и за увеличение на пенсиите. Предложенията на кабинета бяха обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според предлаганите от служебния кабинет промени, свързани пенсиите, от 1 октомври средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева.

Социалната пенсия от 148,71 лева ще достигне 170 лева. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65-годишна възраст, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да взимат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Мярката ще бъде за 413 600 души, сочат сметките на НОИ.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. тя е 1,2 на сто. Предвижда се увеличението ѝ на 1,35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5 %.

Проектът предлага устойчивост, коментира финансовият министър Асен Василев.

„Да не застраши финансите на страната, да не трябва да се увеличават данъците, да се впишем изцяло в съществуващата данъчна рамка. Другият въпрос, който беше повдигнат, беше за вдигане на максималния осигурителен праг, а от друга страна за вдигане на тавана на пенсиите.

Тези неща е крайно време да спрат да бъдат командно-административни, а да бъдат вързани към реалната икономика.

Спрямо средната заплата най-нормалното нещо е максималният осигурителен праг да се вдига с темповете, с които се вдига средната заплата“, каза Асен Василев.

В актуализацията на държавния бюджет са предвидени и допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса. Залага се 2 милиарда повече приход и допълнителни разходи от 1,8 милиарда лева. Дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.

„Героят на днешния ден е българският бизнес и предпримач. Той успя да осигури тези 1,8 млрд. лева“, заяви  председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев на брифинг след днешното извънредно заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/.

„Всички очаквахме тази актуализация на бюджета. Ценното е, че тя не се случва за сметка на дефицита. Тук поздравленията са за данъчната система и митниците. Това не е бюджет на трите структури. Това е предложение. В моята стилистика служебният кабинет е последния работодател на новоизбрания парламент. Това предложение е чудесно, но трябва новоизбраните депутати също да свършат своята работа и да четат внимателно. Преизчисляването на пенсиите ще даде една справедливост на гражданите и тя трябва да се случи“, каза още той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира:

„Има увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият основните направления, заради които искахме актуализация на бюджета няколко месеца по-рано, а именно – социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса r заетостта и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Този 1,8 милиарда лева , които всъщност дава актуализацията за допълнителни разходи в тези системи, са жизнено важни и наистина всъщност много хора, много организации чакат това да се случи“.

По отношение на предлаганата актуализация на бюджета финансовият министър Асен Василев отбеляза:

„Тази актуализация е направена при допускане за тежка Covid криза, подобно на това, което имахме миналата година ноември и декември. Съответно заложените параметри на растеж, на инфлация са съобразени с такъв сценарий. Плащанията, които са необходими и към бизнеса, и към здравната система също са съобразени с такъв сценарий“.

На днешното си заседание социалните партньори обсъдиха изменения в Закона за бюджета на НЗОК.

Източници: БНР, dnews.bg

Подобни статии

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Постигнато е съгласие за Климент Охридски и братята Кирил и Методий,...

Още в катергорията

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Постигнато е съгласие за Климент Охридски и братята Кирил...

Затвориха АМ „Тракия” при Бургас заради горящ автобус

На борда на автобуса, собственост на общински превозвач, се...

Едно от децата от мелето на „Тракия“ се оперира, другото вече е контактно

Министърът на здравеопазването заяви, че за часове е организиран...