Радев: Високо ценим подкрепата на партньорите ни САЩ, Германия и ЕК

Срещата в София е доказателство, че инициативата се развива много добре като уникален инструмент, който използва енергията на сътрудничеството, което засилва капацитета ни да развиваме приятелските отношения, каза Румен Радев

„Високо ценим подкрепата на стратегическите ни партньори – САЩ, ЕК, Германия. Реализацията на приоритетните проекти на инициативата „Три морета” ще промени коренно ситуацията в нашия регион и Европа като цяло. Постоянното развитие на тези проекти – 90 през 2021 година, показва нивото на нашите амбиции”.

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на дискусиите във втория ден на инициативата „Три морета”.

„Тези амбиции обаче показват, че има значителен дефицит. Изправени сме пред необходимостта да ги реализираме независимо от бюджета. Това дава още един повод за дискусии – колко ефикасни сме ние е в реализирането на трансграничните и вътрешно регионалните подходи, като развиваме многогодишната европейска финансова рамка и нашите финансови планове. Колко ефикасни сме в планирането, вземането на решения и управлението на тези процеси в рамките на инициативата? Използваме ли достатъчно всеобхватни инструменти за тези цели? Дали сме достатъчно отдадени на нашите обещания за финансиране в рамките на фонда? Какви са нашите критерии за успех?”, каза още президентът.

Той обясни, че в четвъртък е обсъдено сътрудничеството в образованието, науките, технологиите, иновациите.

„Много добре е за бизнеса, за гражданите ни да видят, че политическото ръководство, държавните институции, агенции, международните институции, банките за развитие, търговско-промишлените палати, бизнес асоциациите се събират заедно и обсъждат открито всички важни проблеми. Това означава, че нашата инициатива продължава да генерира идеи и насоки, за да засилим развитието, да подобрим дигиталната, транспортната и енергийната свързаност, да инициираме стратегически дебат за бъдещето на региона. Срещата на върха в София е още едно доказателство за това, че тази инициатива се развива много добре като уникален инструмент, който използва енергията на сътрудничеството, което засилва капацитета ни да развиваме приятелските отношения, да генерираме развитие и стойности“, каза Румен Радев.

Снимка: NOVA

Подобни статии

Донев: Предоставяме 800 млн. лева заем на „Булгаргаз”

На заседанието на Министерския съвет ще разгледаме и приемем постановлението за...

Още в катергорията

Донев: Предоставяме 800 млн. лева заем на „Булгаргаз”

На заседанието на Министерския съвет ще разгледаме и приемем...

Бившата министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова строи палат в Созопол

Бившата министърка на туризма в правителството на ГЕРБ Николина...