Румен Радев: Днес в 17 часа връчвам мандата на ИТН

Конструктивният диалог се разпада. Час по-скоро трябва да имаме правителство

Президентът Румен Радев връчва мандата на ИТН днес в 17 часа.

 

Днес, 30 юли, президентът Румен Радев ще даде първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-тия парламент. Той ще отиде при „Има такъв народ“ (ИТН).

Мандатът ще бъде връчен в 17:00 часа.

Припомняме, че срокът за изпълнение на проучвателния мандат е 7 дни – дотогава трябва или да бъде представено правителство, което да бъде гласувано в парламента, или формацията, получила мандата, да го върне, за да бъде даден на следващия по ред. Ако това се случи сега, вторият мандат отива при коалицията „ГЕРБ – СДС“.

“ Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се рххазпада.  Чувате атаки към служебните министри, които съвсем доскоро бяха канени в редовното“, коментира преди това Радев. Той визира нападките към служебния финансов министър Асен Василев и към колегата му министър на икономиката Кирил Петков.

 

„Време е българите да узнаят кой ще е министър-председателят“, добави президентът, който явно е недоволен от поведението на ИТН и взривения диалог между партиите на протеста.

 

„България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро кабинет. Българските избиратели заслужават правителство, и трябва да разберат кой ще е премиерът“, категоричен бе Радев.

 

Малко преди 8:00 часа заместник-председателят на ИТН и депутат в 46-тия парламент Филип Станев обяви пред bTV, че партията е готова с кандидат за премиер и състав на правиителство, но не уточни име. Разкри единствено, че досега въпросният човек не е бил действащ политик.

„За всеки разумен човек би било неприемливо да разбере, да чуе имената, които се очаква да подкрепи, в деня на гласуването или часове преди него“, заяви Надежда Йорданова от „Демократична България“. Продължаваме да нямаме искания за министерски места, уточни Йорданова и допълни, че няма решение на парламентарната група на ДБ как ще продължат преговорите с ИТН след напрежението вчера.

 

„Човек с качествено образование, добър морал, добри намерения и експертиза – всичко обратно на Бойко Борисов. Така Филип Станев от „Има такъв народ“ описа по-рано сутринта кандидат-премиера на партията. По думите му мистериозният кандидат-премиер досега не е влизал в преки политически действия. На въпрос дали е разпознаваем, Станев отговори, че „ще го видят всички“.

 

В четвъртък зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че за министри ще бъдат предложени професионалисти без политическа обвързаност, които не са били министри, не са били част от НДСВ, ГЕРБ или БСП. „Експерти, млади или по-стари хора, но образовани, доказали се експерти“, каза Йорданов.

 

ИТН продължават да повтарят, че няма да подписват споразумения с други партии. „100% от разводите започват с брак“, аргументира се той.

 

„Оставаме отворени, имаме много общи идеи. Вратата е отворена, но за да минат през нея, те трябва да решат – „Демократична България“ и хората на Манолова“, коментира Станев напрежението от последните два дни между ИТН и другите две партии.

Искаме ясен ангажимент как се структурира трайно мнозинство в парламента. За нас хората не са без значение. Хората не могат да са просто пощенски кутии“, каза пред Нова тв Христо Иванов по темата. „Интересува ни да има яснота за условията, при които се иска нашата подкрепа“, подчерта той. И предупреди, че никой не трябва да си мисли, че ДБ ще бъде използвана като смокинов лист и „ще позволим да бъдем притиснати до стената и каквато и котка да сложат в чувала, ние ще гласуваме за нея“.

Мая Манолова от ИБГНИ подчерта, че колкото са важни политиките, толкова са важни и хората, които ще ги реализират. „Имаме очаквания, че високият стандарт, който беше зададен от служебното правителство, ще бъде продължен и да го видим в персоналния състав. Не бихме подкрепили кабинет, в който с просто око се вижда влияние на ГЕРБ, на ДПС и на олигархични кръгове, приятелски до досегашната власт“, обясни бившата социалистка.

Подобни статии

Още в катергорията