СЗО: Заболеваемостта от COVID-19 по света се е стабилизирала

През изминалата седмица в света са регистрирани около 2,6 милиона случая на инфекция с COVID-19 и около 54 хиляди смъртни случая

Заболеваемостта от коронавируса по света за последните две седмици „се е стабилизирала на много високо ниво“, заяви директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън, цитиран от ТАСС.

„Ако погледнете графиката на [честотата] за последните няколко седмици, можете да видите, че е имало някакъв вид стабилизация, но това се е случило на много високо ниво“, каза той. През изминалата седмица в света са регистрирани около 2,6 милиона случая на инфекция с COVID-19 и около 54 хиляди смъртни случая.

Според Райън епидемиологичната ситуация в света сега е „по-добра от преди 2-3 месеца“. В същото време, въпреки че в някои страни и региони се наблюдава рязко намаляване на заболеваемостта, в други страни тя бързо нараства. Това се случва, отбеляза той, поради различни фактори, включително появата на нови, по-инфекциозни щамове на коронавируса, облекчаването на пандемичните ограничения в страните и разширяването на контактите между хората.

Експертът на СЗО Мария ван Керхове определи епидемиологичната картина в света като „двусмислена“. По-специално, регионът на Америка регистрира 13% спад в броя на новите инфекции, докато всички останали региони отбелязаха увеличение. През последните седем дни заболеваемостта в Европа се е увеличила с почти 28%, в Африка – с 15%, в региона на Западен Тихи океан – с 10%, в Източното Средиземноморие – с 9%, в Югоизточна Азия – със 7% .

„Най-малко 20 страни по света регистрират рязко нарастване на заболеваемостта“, продължи ван Керхове. Като цяло в света броят на случаите през последната седмица, според статистиката, леко се е увеличил в сравнение с предходната седмица, докато броят на смъртните случаи, напротив, е намалял. Според експерта миналата седмица са регистрирани повече смъртни случаи в Африка, Европа и региона на Западен Тихи океан, докато в другите региони е имало спад в броя на смъртните случаи.

Източник: Агенция „Фокус“

Подобни статии

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на...

Още в катергорията

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с...

Der Spiegel: НАТО се готви за най-лошото след ултиматума на Русия за Украйна

"Москва може да нанесе ракетен удар, да започне кибератака...

Бил Гейтс: Светът ще се сблъска с по-смъртоносни и тежки инфекции от Covid-19

Основателят на Microsoft призова правителствата да се подготвят и...