СЗО: Финалът на Европейското беше катастрофа

Специалистът на СЗО Мария Ван Керхове, коментирайки тълпите от фенове без маски по време на финала на Европейското първенство по футбол, изрази опасения, че това ще доведе до разпространението на коронавирус, включително на новия „Делта“ щам, пише The Guardian.

Във Великобритания напоследък се наблюдава увеличаване на броя на случаите и това се обяснява както с разпространението на силно заразния нов щам, така и с премахването на всички ограничения. В същото време процентите на ваксинация остават високи. Предвижда се до 19 юли да бъдат премахнати дори изискванията за носене на маски и спазване на социална дистанция, предаде агенция „Фокус“. Служителите на СЗО обаче са притеснени.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Мария Ван Керхове написа в „Туитър“ по време на финала на Европейското първенство по футбол: „Трябва ли да се радвам, когато видя как вирусът се предава пред очите ми?“ Според нея щамът „Делта“ ще се възползва от положението на тези, които не са ваксинирани и са в тълпата, без маска, викат и пеят. Тя отбеляза, че резултатът ще бъде опустошителен. През юни Великобритания се съгласи с УЕФА, че стадионът ще бъде пълен на 75%. В същото време там използват система, според която всички присъстващи трябва да преминат експресен тест. Въпреки това, както отбелязва авторът на статията, тези тестове не са много показателни, тъй като те могат да дадат фалшиво отрицателен отговор, ако заразен човек наскоро се е разболял или ако анализът е взет неправилно.

СЗО издаде предупреждение, че скупчванията на хора по време на състезанието ще стимулира разпространението на вируса. А комисията по обществено здраве в Европейския парламент нарече решението за допускане на 60 хиляди фенове на стадиона „рецепта за бедствие“. И вече, както се смята, стотици нови случаи на болестта са свързани с първенството. В същото време обаче всички останали експерти отбелязват, че феновете се събират на чист въздух, а ситуацията е по-лоша в барове, автобуси, влакове и къщи, пише The Guardian.

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...