Следи от Атлантида и древни пирамиди открити в град край Черно море

Все още се спори къде точно е потънала легендарната държава от древността

Крим е уникално място не само по отношение на туристическите си ресурси. От древни времена полуостровът е обвит в мистерии и загадки, много от които учените и изследователите все още не са разгадали.

Световните издания разказват за кримските пирамиди, които са по-стари от египетските, и за възможното местоположение на древния остров-цивилизация – Атлантида.

Атлантида на дъното на Черно море

Легендарната островна държава е описана за първи път от Платон като могъща страна, превъзхождаща другите в своето развитие. Около седмото хилядолетие пр.н.е. обаче е станало мощно земетресение, последвано от потоп, като великата цивилизация се е оказала под вода.

Все още се спори къде точно е потънал целият „континент“. Съществуват много теории и спекулации, понякога езотерични и мистични, и според една от тях Атлантида се е намирала в Черно море. Какви са доказателствата за това?

Един от привържениците на тази теория, геологът Владимир Масляков, смята, че възрастта на Атлантида и зоната на шелфа на Черно море, преди държавата да потъне под вода, съвпадат.

Според Платон дължината на равнината, в която е била разположена цивилизацията, е била 540 км, точно толкова е било и разстоянието между устието на палео-Дунав до палео-Дон.

Според описанието на Платон, реколтата в Атлантида се събирала два пъти годишно, като през лятото се напоявала от подземни извори. На южния бряг на Крим, в субтропичната зона, се събират само две култури годишно, а напояването се осигурява от мрежа от изкуствено създадени канали.

Що се отнася до животните, за които пише древногръцкият философ, „бикове, коне и слонове“ – всички те са се срещали на полуострова в древността, а конят е опитомен в Черноморския регион.

Освен това в описанията на Атлантида, оставени от Платон, се говори за силно магнитно поле, образувано от стена от желязна руда, която обграждала островната държава.

В Черно море, недалеч от Судак, има угаснал подводен вулкан, чиято необичайна форма на картата на магнитните полета образува концентрични пръстени – още едно потвърждение, че Атлантида може да се е намирала там, където сега е Черно море.

Навсякъде в Крим има следи от древно строителство: огромни каменни блокове, например в Таврическия Херсонес, и пропорционални пещерни градове, в които са открити следи от автоматична обработка, пише Blitz.bg

Освен това на дъното на Черно море археолозите и геолозите постоянно намират доказателства за съществуването на древни градове: части от крепостни стени, амфори и други артефакти.

Разбира се, това е само теория. Древната Атлантида може да се е намирала също така както в Средиземно море, така и в Атлантическия океан. Въпреки това хипотезата за Черно море, като един от вариантите, заслужава своето внимание.

Пирамиди, по-стари от египетските

През 1926 г., по лична заповед на Феликс Дзержински, известният окултист и писател Александър Барченко се отправя на тайна експедиция в Крим, за да изследва подземните градове на полуострова, разположени в югозападната му част.

Не е известно дали Барченко е търсил пирамиди, тъй като за експедицията му са запазени много малко данни, но през 2000 г. на полуострова са открити древни структури, и то напълно случайно.

Виталий Гох, доцент по ядрена физика във Военноморската академия в Севастопол, изобретява магнитно устройство за търсене на вода (по думите на самия учен той е заплатил патент за устройството си).

След като получава заповед от градския съвет да търси термални води в района на Севастопол, Гох решава да изкопае 15-метрова шахта, за да проучи почвата, и на дълбочина 12 метра открива здрава зидария. Лабораторните тестове на пробите показват, че зидарията е от създаден от хората строителен материал.

След това изследователите откриват в същия район кухина, съставена от блокове с размери 2,5 на 1,5 метра. Гох, който сканира кухината с модерното си устройство, стига до заключението, че пред него има пирамида, чийто връх е дълбок шест метра.

Дължината на основата се изчислява на 72 метра, а височината – на 45 метра. Въпреки че основата на кримската пирамида е по-скоро триъгълник, отколкото четириъгълник, както в египетските гробници, съотношението 1:1,6 (златното сечение) съответства на египетските структури.

Впоследствие са открити още шест пирамиди, които според мнението на учения са на възраст поне 7-10 хиляди години и са разположени на линията от нос Херсонес до нос Сарич.

Според Гох кримските пирамиди са част от система от сакрални центрове, разположени на същата линия като тибетските пирамиди, Великденския остров, Стоунхендж и Бермудския триъгълник.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Времето днес 19.05.2022

Днес ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността над източната...

Още в катергорията

Времето днес 19.05.2022

Днес ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността...

Хороскоп за 19.05.2022

Овен Срещите и запознанствата през този ден могат да изиграят...

Времето днес 18.05.2022

Днес студеният атмосферен фронт ще премине и през Източна...