Спецпрокуратурата е повдигнала още едно обвинение срещу Нено Димов за водната криза в Перник

Специализираната прокуратура счита, че престъплението, за което е предаден на съд министъра, се явява с особена тежест. Особено тежък случай е извършеното престъпление, предвид значителното намаляване на наличните водни обеми в яз. „Студена“, като са приближени критичните нива

Това каза говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев по време на брифинг във връзка с внасянето в съда на обвинителен акт по приключилото досъдебно производство за водната криза в гр. Перник и другите селищата в общината през 2019 г., предаде Агенция „Фокус“.

„Това от своя страна е довело до режим на водоподаването на община Перник, с което са засегнати близо 97 хиляди жители на общината. От извършеното деяние се е стигнало до завишен санитарно-хигиенен риск за тези жители в условията на извънредно положение“, каза още той.

„Бих искал да представя факти относно съставения обвинителен акт от Специализирана прокуратура, с който са предадени на съд две длъжностни лица.

Едното длъжностно лице към датата на извършване на престъплението е имало качеството на министър на околната среда и водите.

Второто лице е имало качество на временно изпълняващ длъжността кмет на община Перник. Досъдебното производство е образувано на дата 20.12.2019 година. За кратък период от време – малко над година и половина, разследването е приключило, изготвен е обвинителен акт, с който е предаден министърът на околната среда и водите за умишлена безстопанственост“, посочи Христо Кръстев.

„Министърът е предаден на съд за умишлена безстопанственост във връзка с това, че той като министър е имал задължения по управление, стопанисване и опазване на водния ресурс, който се е намирал в комплексните и значими язовири, какъвто е и язовир „Студена“. В качеството си на министър същият е утвърждавал ежемесечни режимни графици, с които е следвало да даде приоритет на водоползването за питейно-битови нужди пред това за промишлени. Въпреки наличната информация в Министерството на околната среда и водите, която е била, че водният ресурс в яз. „Студена“ намалява, министърът е дал приоритет на ползването на вода за промишлени нужди, с които Специализираната прокуратура счита, че са нанесени щети – разпиляване на публична държавна собственост.

Водите, които са се намирали във водохранилището на язовира са били в размер малко над 1 милион куб./м вода. Равностойността на тази вода се равнява на малко над 1 милион и 900 хиляди лева. Изчислено към момента на довършване на деянието, стойността се равнява на 3 396 минимални работни заплати за страната“, посочи той.

Кръстев поясни, че периодът на извършване на престъплението е от април 2019 до ноември 2019 година.

Подобни статии

275 са новите случаи на COVID-19 у нас

Новите случаи с коронавирус за денонощието у нас са 275 при...

Още в катергорията

275 са новите случаи на COVID-19 у нас

Новите случаи с коронавирус за денонощието у нас са...

Илхан Кючюк сезира ЕК заради Костадин Костадинов

Съпредседателят на партия АЛДЕ и евродепутат от Обнови Европа/ДПС...

Одобриха проект на Меморандум за разбирателство между ядрените регулатори на България и Турция

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за...