Стефан Янев: Картината на държавните финанси, през май месец беше меко казано притеснителна

В първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината, посочи премиерът

Картината по отношение на държавните финанси, през май месец беше меко казано притеснителна. Това каза от парламентарната трибуна министър-председателят в служебното правителство Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Благодаря за възможността да се обърна към вас и да отговоря на въпроса, който е поставен от колегата Гуцанов и групата на БСП.

Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми“, каза още Янев.

Той се опита накратко да запознае с картината, заварена от служебното правителство.

„По отношение на финансите. Министърът на финансите направи преглед на състояние на държавата и съответно приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет. Картината, която е заварил министърът на финансите по отношение на държавните финанси, през май месец беше меко казано притеснително“, заяви Янев.

„Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата. Държавният бюджет на Р България за 2021 г. в първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината. За мерките 60 на 40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите, парите, заложени в държавния бюджет за цялата година бяха изразходвани към април и края на май“, каза Стефан Янев.

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...