Току-що ремонтираният участък от АМ „Тракия“ се оказа с дефекти

Износващият слой е изтънен на места, а светлоотразителите са слаби, твърдят от Европейски център за пътни политики

Неправителствена организация обяви, че има сериозни забележки по изпълнението на току-що ремонтирания участък от магистрала „Тракия“ между Стара Загора и Чирпан. Отсечката бе пусната в експлоатация на 16 юли. Експерти на ЕЦТП (Европейски център за транспортни политик и) веднага направили проверка на място и установили, че пътната маркировка не отговаря на минималните изисквания за светлоотразителност.  Изследването с рефлектометър показало, че коефициентът за нощна видимост коефициентът RL е само 262 миликандела – при норматив поне 300 миникандела, съобщава в. „Сега“.

„По време на визуалния оглед на експертите направи впечатление, че на някои места износващото покритие е с дебелина около 1 см при минимално изискване между 4 и 6 см“, твърдят още от НПО-то. Освен това разделителните линии между платната били изпълнени с шумна маркировка, въпреки че според Наредба №2 за сигнализиране на пътищата шумящи могат да бъдат само крайните линии, посочват от ЕЦТП.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

От сдружението изтъкват, че през последните месеци няколко пъти са настоявали маркировката в участъка от 160-ия км на магистралата до Чирпан да се подмени, тъй като не отговаря на изискванията, но реакция няма. „Негодната маркировка в тази отсечка и в пуснатия в петък участък  Чирпан – Стара Загора е изпълнена от една и съща машина, защото много ясно се виждат специфични формации по самата маркировка. ЕЦТП настоява маркировката и в двата посочени участъка да бъде подменена с такава, която отговаря на изискванията“, пишат от неправителствената организация.

Очаква се Агенция „Пътна инфраструктура“ да даде обяснения по забележките на ЕЦТП.

Снимка: Автомагистрали ЕАД

Подобни статии

СЕМ избира директор на БНР

Милен Митев, Митко Димитров, Иво Тодоров са допуснати до изслушване Съветът за...

Още в катергорията

СЕМ избира директор на БНР

Милен Митев, Митко Димитров, Иво Тодоров са допуснати до...

КС решава за гражданството на Кирил Петков

Днес ще стане ясно Кирил Петков и Румен Радев...

Времето – 27 октомври 2021 г.

В сутрешните часове на места в низините и около...