Цонев: ДПС иска изслушване на министрите на финансите и икономиката за списъците по „Магнитски“

Нашите партньори от САЩ могат да си приемат, каквито искат закони. Нашето уважение към тях като партньори ще продължи и за в бъдеще. Защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателство на Щатите на българска територия, пита той

ДПС ще внесе искане за изслушване на министрите на финансите и икономиката за списъците по закона „Магнитски“. Това каза Йордан Цонев от ДПС в декларация от името на група, предаде Агенция „Фокус“.

„Къде в „Магнитски“ е принципът за невинност до доказване на противното?Къде са изнасянията на доказателства за вина, къде е защитата в това дамгосване? Нашите партньори от САЩ могат да си приемат, каквито искат закони. Нашето уважение към тях като партньори ще продължи и за в бъдеще. Това не е неотменима наша политика, но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателство на Щатите на българска територия, след като то не е пренесано на европейската. Кой позволява това да се случи? Ние няма да спрем. Следващата седмица ще внесем искане за изслушване на финансовия и икономическия министър за списъците, на каква основа са направени, въз основа на кой български закон и т.н. и т.н.?“, каза още Йордан Цонев.

Йордан Цонев заяви, че ДПС ще участва във всякакви консултации и диалог по всички теми, включително и съдебната реформа. „Когато говорим за независима съдебна власт, истинска независима – имате нашето партньорство и съгласие“, подчерта още той.

В декларацията си Йордан Цонев отговори и на Христо Иванов за Иван Гешев, като попита къде е тук разговорът за Лозан Панов и той дали не е уронил престижа на съдебната власт.„Той не изнася ли поитически доклади, не участва ли в политически събития? Не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана?“, каза още Цонев.

Подобни статии

Свиленски: Спекулации са имената на министри по медиите

По думите му в понеделник и вторник ще има срещи на...

Още в катергорията

Свиленски: Спекулации са имената на министри по медиите

По думите му в понеделник и вторник ще има...

Балтова: Активният зимен сезон започва в средата на декември

Разработени са указания за местата за настаняване, както и...

Проф. Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

По думите й засегнати са предимно млади хора и...