Явор Дачков: Радев е слуга на САЩ, служебното правителство не свърши нищо, но гарантира връщането на Борисов на власт

Единствено Янаки Стоилов стои хем професионално, хем почтено

Провалът на второто служебно правителство на Румен Радев се състои в следните неща:

– не изчегърта ГЕРБ, а втвърди електората им и го направи устойчива величина. Правителството на практика не направи нищо срещу Борисов и се отдаде на примитивна пропаганда, която каза всичко познато, което неговите противници знаят, поднесено с нетърпим стил, който е добре дошъл за неговите поддръжници, за да им даде основание да се държат като нелепи мъченици на демокрацията. Одиозната фигура на налудния Бойко Рашков изигра основна роля в този процес. Той направи всичко възможно ГЕРБ да се върне на власт следващата година.
– Не предложи никаква алтернатива, извън модела ДПС+. Радев се върза с Доган, за да вземе втори мандат и разрушаването на порочния модел Борисов – Пеевски стана като първото взривяване на мавзолея. Моделът се килна. Тук няма да има други взривове.
– България мина в нов етап на зависимост от САЩ. Вече няма да имаме свободата да правим реверанси към Русия, да я караме по-свободно в пандемията (двете са заслуга на Борисов) и да кретаме по междинен и посредствен свой български път, а ударно ще го играем острие на дементния Байдън, НПО-тата за ЛГБТИ, глобализацията и световния нов ред. Борисов клинчеше от него по културни и манталитетни причини и това не беше непременно лошо. Напротив. След време ще си спомняме с носталгия за изостаналата, домодерна и посредствено корумпирана България.
– Повечето от служебните министри са или некомпетентни, или корумпета или луди, маскирани зад маската на новото и илюзията за по-добро бъдеще. Ако теглим чертата ще видим, че обещанията за бъдещето и клетвите към миналото са 100% за сметка на настоящето. В това правителство имам две лични фиксации като образ за неговата работа. Към приятел и към публичен образ когото харесвах. Първият е Стойчо Кацаров, който излъга безобразно и наклевети лекарите, които му спасиха живота. Вторият е Кирил Петков, който представи албанци и братя Домусчиеви за немски инвеститори в завод за глупави коли, който никога няма да тръгне. Чаровен фарфарон, който си изкарва хляба с измама – скъп и неефективен пробиотик от кокиче (не е по-различно от лечителките по кабеларките, но с лъскава опаковка), за да се продава по-добре. За министъра на финансите и неговата прекалено лична връзка с шефа на НАП, откраднал от държавата милион и половина не ми се мисли. За шефката на кабинета на Бойко Рашков, която подаде оставка веднага след като американците обявиха Черепа в черен списък няма и да отварям дума. За Комитова, от която Радев е вдигнал ръце няколко седмици след назначението ѝ, и която за два месеца направи онова, което ГЕРБ не можаха за година, едно – там е огромна щета. За другите също. Май само Янаки Стоилов стои хем професионално, хем почтено на този фон.
– Служебното правителство не само, че не изпълни заканата на Радев: Мутри, вън!, ами след усилната му работа, пряка подкрепа от президента и обмислена организация на изборите, помогна мутрите да вземат първото и второто място, а ДПС да остане основното крупие, което раздава картите в нагласена игра.
– Най-големият потрес за мен е безпрекословният слугинаж на Радев и неговите компаньонки от служебния кабинет пред американското посолство. Зрелищно и без задръжки. Дори без опит за лицемерие.
– Служебното правителство само затвърди убеждението, че в България алтернативата на статуквото е само по-лошо статукво.

Явор Дачков, фейсбук

Подобни статии

Д-р Димитър Петров: През октомври МС отхвърли идеята на Кацаров за педиатрия в „Лозенец“

Сега служебният министър се опитва да направи същото, но еднолично, обясни...

Още в катергорията