Александър Симов: Не сме рекетирали за постове, не сме искали кресла, настоявахме за идеи

Депутатът Александър Симов от „БСП за България” обясни пред NOVA защо са поставили пред „Има такъв народ“ условие за Петър Илиев.

„Условието за Петър Илиев се появи след интервюто му за NOVA. Не сме участвали в никакви персонални разговори, не сме рекетирали за постове, не сме искали министерски кресла. Настоявахме за конкретни идеи. Позволихме си да поставим условие за Петър Илиев и то защото неговата изява предизвика бурно обществено възмущение. Когато разсъждавахме и когато преговаряхме с „Има такъв народ”, не сме преговаряли за лица, водени от идеята, че те са партията победител и имат право да предложат персонален състав на кабинета. Докато водехме разговори, никога не сме казали този или онзи трябва да бъде министър. Говорихме какви политики трябва да се водят ”, коментира Симов и подчерта, че БСП и ИТН са успели да се разберат по голяма част от идеите и политиките си.

„Длъжни сме да направим актуализацията на бюджета, настоявахме за това още при предния парламент. Това сега е абсолютно задължително, тъй като има голям брой проблеми, които предстоят, и бюджетът трябва да реагира. Ако не направим тази актуализация, то се обезсмисля целия парламент. Той е създаден да отговаря на проблемите”, допълни той.

От БСП разчитат на отговорността на партиите, искащи промяна. От партията смятат, че с третия мандат може да бъде съставено правителство, което няма да има дълъг срок на действие.

„В рамките на 6 месеца или година то просто трябва да действа. Не приемам позицията на „Демократична България”, тя е малко с манталитета на пъпчив тийнейджър. ДБ много се ядосваха, че Трифонов им поставя ултиматуми, а в момента, в който видяха микрофони, почнаха да поставят ултиматуми и те. Това не е концерт пожелание. Или имаме общото разбиране, че третият мандат трябва да бъде реализиран, независимо при кого отиде, или да почваме сега да играем старата игра „не искаме БСП”. Има по-важни неща, отколкото да си поставяме претенциите”, смята Симов.

От БСП няма да предлагат партиен кабинет, ако мандатът отиде в тях, Националният съвет реши да предложи правителство на основата на служебния кабинет.

„Към момента виждаме, че служебното правителство се радва на добра подкрепа. Рядко случващо се в България. Не си спомням кабинет да е имал такива проценти на одобрение. Нашите действия ще бъдат следните – преди да тръгнем да говорим за конкретни министри, БСП е длъжна и ще инициира дискусия между всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ и ДПС, с които да видим къде е базата, на която можем да получим някакво разбирателство. Има конкретни неща, които трябва да се свършат. Крайно време е здравият разум да надделее”, смята той.

Симов е на мнение, че в породилата се ситуация, БСП е била единствената, която е запазила здравия си разум и присъствието на духа си, без да се отдават на импровизации и извиване на ръце.

Подобни статии

Лъжите на Алибегов – на 14.09 “за” зелените сертификати, на 10.10 – “против” тях. Шизофрения?

Лъжите и шизофреничните театрални постановки на дългокосото лице Ричард Алибегов са...

Още в катергорията

Лъжите на Алибегов – на 14.09 “за” зелените сертификати, на 10.10 – “против” тях. Шизофрения?

Лъжите и шизофреничните театрални постановки на дългокосото лице Ричард...

Да посегнеш физически на този фин човек не е акт на бунт, а простотия

Да посегнеш физически на този интелигентен, фин и възпитан...