Али Алиев, Стоян Стоименов, Дани Димитрова и Андон Андонов са полицаите, обвинени в насилие

Униформените са били разпознати на клипа от камера на НСО как бият зад колоните на Министерския съвет 7 демонстранти. На кадрите се вижда как няколко мъже ритат и налагат с палки демонстрантите

Четирима служители на Министерството на вътрешните работи са обвинени от прокуратурата за причиняване на телесни повреди по време на протеста от 10 юли миналата година.

Това са Али Алиев, Стоян Стоименов, Дани Димитрова и Андон Андонов.

Униформените са били разпознати на клипа от камера на НСО как бият зад колоните на Министерския съвет 7 демонстранти. На кадрите се вижда как няколко мъже ритат и налагат с палки демонстрантите.

Сред тях е и руса униформена, която с невиждана жестокост бие и рита младежите. Това е Дани Димитрова, която е сред подведените под отговорност. Въпросната е от София и е в системата от 3 години.

Четиримата полицаи са работели в отдел „Специализирани полицейски сили“ в СДВР към 10 юли м.г., а Андонов дори е бил началник на сектор. Днес той вече е в Бюрото по защита към главния прокурор.

Служителите на реда са обвинени от Софийската районна прокуратура в нанасяне на лека телесна повреда при превишаване на правомощията си и ако бъдат признати за виновни, могат да получат до 3 години затвор.

Видеото е от охранителна камера на НСО, която се намира при главния вход на Министерски съвет. На кадрите се вижда насилие над протестиращи граждани при колоните на сградата на министерския съвет. Записите са от вечерта на 10 юли 2020 г. На тях се вижда как служителите на МВР удрят с юмруци, ритници и палки задържаните протестиращи.

Виждат се и полицаи, които мият лицата и очите си с вода, защото им е прилошало. 

„На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на женевската конвенция“, заяви председателят на временната комисия Николай Хаджигенов.

„Подобно укриване на доказателства за престъпления е престъпление само по себе си. Предполагам, че един от бившите министри на вътрешните работи е съучастник във всичко това“, заяви още Хаджигенов.

Той попита допустимо ли е такова поведение от началника на службата за охрана. „Докога Емил Тонев ще бъде началник на Националната служба за охрана“, попита още Хаджигенов.

„На кадрите ясно се вижда, че поне 12 – 15 души участват в побоя, а само 4-ма полицаи са получили обвинения“, поясни Антоанета Цонева.
„Българското общество днес трябва да получи категоричен отговор: Кой е издал тези заповеди за брутален побой“, каза тя, „Ние не сме някаква джамахирия“.

„Ако главният прокурор мисли, че така ще стои отстрани и само ще наблюдава, а същевременно ще се вършат престъпления, които няма кой да ги разследва, по-добре да си намери някаква друга работа“, заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Източник: Epicenter.bg

Подобни статии

Каква е връзката между БАБХ, добавката „Провиотик” и премиерския пост? (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Премиерът Кирил Петков, който дойде на власт на крилете на промяната,...

Още в катергорията