Ангел Кунчев: В началото сме на четвърта вълна от Covid-19

“Ще се ваксинираме с трета доза наесен”, предположи държавният здравен инспектор

България навлиза в четвърта вълна от Covid-19, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова тв. „От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст. За щастие, не с прекалено бърз темп, но фактът  че от миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500”, коментира той.

94 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6691 теста. Положителни са 1,4 на сто от пробите, показват данните за последното денонощие в Единния информационен портал. Двама души са починали, като оздравели са отчетени 9. 810 са пациентите в болница, 81 от тях в интензивни отделения. Според доц. Кунчев ще се наложи затягане на противоепидемичните мерки в случай, че кривата на новозаболелите стане твърде стръмна, каквато е в страни като Кипър, Гърция и Малта.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден. „Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по- малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, отбеляза доц. Кунчев.

Над един милион са вече напълно ваксинираните срещу Covid-19 в България. Хората със завършен ваксинационен цикъл – получили една доза от препарата на „Янсен“ или две дози от останалите три одобрени ваксини в ЕС – вече са 1 001 143. През изминалото денонощие са поставени 2171 дози ваксина.

Дон. Кунчев коментира, че най-вероятно наесен у нас ще започне поставянето на трета, т. нар. бустърна доза ваксина. Това вече се прави в Израел. Очаква се решение за това и на Европейската агенция по лекарствата. Главният здравен инспектор препоръча, ако човек си поставя трета доза, тя да е от ваксината, с която вече е имунизиран.

Кадър: NOVA

Подобни статии

БСП: Ще разговаряме и с „Продължаваме промяната“

Ирена Атанасова подчерта, че няма конфликт между президента Румен Радев и...

Още в катергорията

БСП: Ще разговаряме и с „Продължаваме промяната“

Ирена Атанасова подчерта, че няма конфликт между президента Румен...

Първан Симеонов: Радев може да загуби само от…Радев

Не бих го посъветвал да влиза в ролята на...

Шефът на ЕКОНТ е фаворитът за транспортен министър на „Продължаваме промяната“

Това потвърди лидерът на партията Кирил Петков "Вече познаваме водачите...