Атанас Атанасов: Трябва да стане чудо, за да може да бъде реализиран третият мандат

Всичко оттук нататък е предизборна кампания, коментира заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на „Демократична България“

„Трябва да стане чудо, за да може да бъде реализиран мандатът на БСП, при условие, че Слави Трифонов заяви, че няма да даде подкрепа.“ Това каза пред БНР Атанас Атанасов, заместник-председател на парламента и съпредседател на „Демократична България“.

Не може да бъде осигурено мнозинство за съставянето на това правителство и всичко оттук нататък е предизборна кампания, заяви Атанасов.

„Не знам дали ние трябва да участваме в предизборна кампания на БСП. Това е абсурдно. Тази покана малко ми звучи като призовка“, допълни той за поканата на БСП към неговата партия, която била дошла през медиите.

Ако имаше шанс да бъде съставено правителство, трябваше да направим всичко възможно, включително публични срещи с БСП, за да се търси решение на кризата, отбеляза той.

Според Атанасов президентът е дал последния мандат на БСП, за да е сигурен, че ще има време за актуализацията на бюджета.

„Било е изначално ясно, че няма шанс при третия мандат да се създаде правителство. Лентата беше отрязана миналата вечер, когато Слави Трифонов даде интервю, тоест Националната телевизия отиде в неговия офис и той заяви, че няма да дадат подкрепа. Там имаше други интересни неща – той каза, че след следващите парламентарни избори правителство трябва да има на всяка цена и призова към смирение. Аз да питам, а защо при този парламент да няма правителство на всяка цена, като те са първа политическа сила и имат председател на НС, получиха най-важните комисии в парламента. Защо сега не?“, попита той.

Според Атанасов на политическите партии на протеста без никакви преговори и разговори от страна на ИТН е бил сложен на масата „един непригоден състав на Министерски съвет“ и това е „съборило нещата“.

„Аз останах с впечатление, че се правеше всичко необходимо, за да се провали този мандат,“ коментира той.

Според Атанас Атанасов от ДБ са постъпили отговорно, защото не са допуснали подмяна.

„Да бъде избран от НС състав на МС, на хора, на които ще им бъдат натискани, образно казано, копчетата да вземат решения. Има златно правило в политиката – подкрепата се търси, тя не се носи на тепсия“, обобщи Атанасов.

Подобни статии

Още в катергорията