А над Крим се вее руското знаме!

Колкото и да не се харесва на Запада, над Крим се вее и ще се вее флагът с руския двуглав орел!

Подобно на всяка територия, която още не е навършила вековно пълнолетие, за да се нарече държава, в Киев организират помпозни празненства на 30-ата годишнина от „независимостта” на Украйна. Ще се събере и агитка от чужди държавни служители (предимно от средно ниво като министъра на транспорта на САЩ Пийт Бутиджич, по-известен не с политическата, а с гей ориентацията си) от около 30 държави под егидата на т. нар. Кримска платформа. Инициатива, която с езика и жестовете на Студената война да размаха пръст на Русия и да тиражира дежурните русофобски мантри. Уви, в този пропаганден спектакъл ще участва и български министър, въпреки че България и Русия от векове имат стратегически специални отношения на мир, дружба и духовно братство – обща вяра, обща история, обща азбука, с Освобождението на Отечеството ни. Нека напомним, че Русия освен суверенна държава е и държавата, която има най-големият принос за победата над фашизма, тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, страната с най-голяма територия, с несломима военна мощ, с най-голямото богатство на природни ресурси, има родолюбив и жертвоготовен народ, който е родил велики гении на науката, технологиите, литературата, изкуствата. Именно затова пред Русия не минават подобни номера – нито репченето в стилистиката от миналото, нито демонстрацията на „мускули”, която Киев прави в опит да докаже своята идентичност и да подхрани краен национализъм за сметка на братската Русия. Впрочем добре познато ни поведение, подобно на това на съседната Северна Македония, където също фабрикуват история, език и идентичност за сметка на братска страна.

На тези представители на Запада си струва да се напомнят две неща. Живеем в свят, в който има реални предизвикателства – пандемия, тероризъм, миграционни вълни от Близкия изток и Афганистан. Тези предизвикателства са реалните, а не измислената „руска агресия” и „кремълска хибридна война”. Да враждуваш с Русия, когато светът гори, е не просто грешка. Това е световна безотговорност и егоизъм!

И второ – Решението Крим да се присъедини към Украйна преди едва 64 години е еднолично решение на лидера на КПСС и СССР (нали някога Западът водеше Студена война именно срещу Съветския съюз, неговата система и действията на неговите политически ръководители!?) украинеца Никита Хрушчов. А решението за връщане на Крим към Майка Русия е решение на фактически целия кримски народ – 97% от гражданите изразиха волята си свободно на референдум. А го направиха не само защото Крим от 1783 г. е бил руски, а и защото майдановският режим в Киев тръгваше по пътя на реабилитацията на неонацизма, на агресията към малцинствата и физическата репресия срещу хората с руско самосъзнание. Страховити са спомените от Одеса, където майдановските фашисти изгориха живи над 40 души, включително жени и деца! Пред това Западът до днес си затваря очите въпреки лозунгите за европейски ценности и демокрация.

Именно заради волята на кримския народ Крим е част от Русия и така ще бъде, колкото и на някои щатни и хонорувани русофоби у нас да не им се иска! А политиката на реалностите изисква да постъпим, както направи през 2016 г. тогавашният кандидат-президент Румен Радев – на въпрос за Крим той отговори не с изтъркано евро-атлантическо клише, а с простичките думи, че над Крим се вее руското знаме и това е факт, с който трябва да се съобразим. Със сигурност това зряло и мъдро политическо послание спечели хиляди гласове на Румен Радев, заради това и с много други държавнически действия днес той е президентът с рекордно народно доверие.

Проф. Светлана Шаренкова

Подобни статии

Емануил Йорданов: Искрено съжалявам, че Бойко Рашков не беше избран за главен прокурор

Изборите показаха какво се случва с партиите, които не оправдават доверието,...

Още в катергорията