Боряна Димитрова: Шансът да има кабинет е под 1%

Партиите играят на „Черен петър“, добави тя


Много трудно е да се реализира третият мандат. Почти под 1% е вероятността да бъде съставен кабинет, заради поредица от нелогичности. Това заяви пред Би Ти Ви социоложката Боряна Димитрова. Партиите играят на „Черен петър“, добави тя.

Има удар срещу парламентаризмът, след като парламентите капят като есенни листа, обясни експертът.

ИТН, с 65 депутата, опитва да наложи силово своите виждания. Не е възможно по силов начин да си налагаш своето виждане за правене на политика, когато представляваш 10% от избирателите. В такъв случай трябва да търсиш коалиционна политика, посъветва Боряна Димитрова.

Рухна конструктът, създаден от политическите, че партиите на протеста ще направят правителство, бе категорична социоложката. Тя припомни, че през юни и юли е имало илюзии, че партиите на протеста без проблем ще направят кабинет, защото имат общи позиции.

Трeтият мандат би могъл да покаже бе българският парламентаризъм е запазил имунитет и съпротивителни сили, допълни Димитрова. Не ми изглежда реалистично само на база анти ГЕРБ да се състави мнозинство.

ГЕРБ има 63-ма депутати, ИТН – 65, общо прави 128. Това е мнозинство. Няма как освен ако има игра с кворума, но тогава ще има съмнения в почтеността на политиката.

Ясно е, че се върви към трети избори. Димитрова обаче смята, че най-големият проблем ще е колко хора изобщо ще отидат до урните. 

Толкова са подвижни пясъците, че не можем да измерим нагласите. Засега като че ли има лек спад на ИТН и  протестните партии, а БСП има лек ръст, отбеляза експертът.

Подобни статии

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на народа доведе...

Още в катергорията

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на...

Атанас Пеканов: Зелената сделка е както опасност, така и възможност за България

Не трябва да се съсредоточаваме върху аванса, който България...