Британски учени установиха, че коронавирусът мутира веднъж седмично

Изследването потвърди, че ако човек е болен от COVID-19 за повече от няколко седмици, вирусът може да мутира в тялото му, казва един от авторите на изследването, професор Лорънс Хърст

Коронавирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, мутира около веднъж седмично, т.е. два пъти по-често, отколкото се предполагаше. Това показва проучване на генетици от университетите в Бат и Единбург във Великобритания, предава агенция Интерфакс, като се позовава на съобщение за пресата.

Авторите на работата установяват, че досега изследователите на коронавирус не са забелязали много мутации, не са ги секвенирали и не са ги взели предвид при оценката на скоростта на поява на нови щамове. Според тях най-често се пренебрегват примери за „отрицателна селекция“, когато настъпилата мутация е вредна за самия вирус и намалява шансовете му за оцеляване, докато вниманието на учените се е фокусирало върху примери за положителна селекция, при която новият щам получава предимства пред старите – какъвто е случая с „Делта“.

Изследването също така потвърди, че ако човек е болен от COVID-19 за повече от няколко седмици, вирусът може да мутира в тялото му, казва един от авторите на изследването, професор Лорънс Хърст. Той припомня, че по този начин се е появил „Алфа“ щамът на коронавируса, считан за резултат от еволюцията на вирус вътре в човек, който не може бързо да се възстанови.

В прессъобщението се казва, че това доказва необходимостта от внимателна изолация на пациенти с продължително боледуване на COVID-19.

Изследването е проведено от служители в Центъра за еволюция „Милнер“ към Университета в Бат и отдела по човешка генетика на Съвета за медицински изследвания към Университета в Единбург. Техните резултати са публикувани в Genome Biology and Evolution.

Източник: Агенция „Фокус“

Подобни статии

Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия

Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно споразумение между...

Още в катергорията

Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия

Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно...

Тайван: Конфликт с Китай ще е световна катастрофа

По-рано говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян протестира...

САЩ може да премахнат визите за българи при престой до 90 дни

Освен България другите три страни, за които предстои да...