Великобритания приключи евакуацията от Кабул

От „Даунинг стрийт“ уточниха, че сред евакуираните има 2200 деца

Последният самолет с британски войници, дипломати и официални лица е напуснал Кабул, с което се слага край на 20-годишното британско военно присъствие в Афганистан, потвърдиха от „Даунинг стрийт“, цитирани от БНР.

Повече от 15 000 хиляди британци и афганистанци бяха евакуирани от Афганистан с военни полети от 14 август насам.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че сега е моментът да се оцени постигнатото през последните седмици и последните десетилетия, като образованието на момичетата и отслабване на мощта на „Ал Кайда“.

В писмо до въоръжените сили Джонсън признава, че падането на Кабул в ръцете на талибаните със сигурност е било трудно за наблюдаване и допълва, че това е трудно време особено за приятелите и близките на онези 457 военнослужещи, които дадоха живота си по време на войната.

От „Даунинг стрийт“ уточниха, че сред евакуираните има 2200 деца, най-малкото от които е само на един ден. То се роди по време на полет до Бирмингам.

Британският посланик в Афганистан сър Лоури Бристоу заяви в събота, че е време да приключи последната фаза от операцията, но правителството не е забравило хората, които все още са в Афганистан и искат да го напуснат.

Той потвърди думите на Борис Джонсън и неговите министри, че ще бъде направено всичко възможно да им се помогне и след крайния срок за изтегляне на съюзническите войски на 31 август.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Владимир Путин ще участва в срещата на водещите държави

Днес той проведе разговор с италианския премиер Марио Драги Руският държавен глава...

Още в катергорията

Владимир Путин ще участва в срещата на водещите държави

Днес той проведе разговор с италианския премиер Марио Драги Руският...

В Турция отново арестуват военни

Сред заподозрените са 110 студенти във военни училища, които...

Преди 80 години започва депортацията на евреите от Берлин

  “Всяка година идваме тук, за да си спомним за...