Военната прокуратура в София поема разследването за падналия МиГ-29

Предстои извършването на множество процесуални-следствени действия

Военно-окръжна прокуратура-София ще продължи разследването за падналия МиГ-29, съобщи Министерство на отбраната.

След като е образувано досъдебното производство от Военно-окръжна прокуратура-Сливен за трагичния инцидент от 09.06.2021 г., когато МиГ-29 е паднал в акваторията на Черно море срещу гр. Шабла, по време на учение.

Предстои извършването на множество процесуални-следствени действия с оглед осигуряване на пълно, законосъобразно и ефективно разследване на тежкия инцидент.

То е под специален надзор на Върховна касационна прокуратура и Военно-апелативна прокуратура.

Припомняме, на 9 юни сутринта беше съобщено, че „при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, пилотиран от майор Валентин Терзиев, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

На 10 юни военният министър Георги Панайотов съобщи, че майор Терзиев е загинал. Той беше повишен посмъртно в чин подполковник.

На 24 юни черната кутия черната кутия на самолета беше намерена на дъното на Черно море и извадена с подводен робот. Стана ясно обаче, че тя е частично повредена от водата и има лентов кабел за подмяна, а поставянето на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните препоръчаха да се потърси съдействие от производителя.

На 1 юли стана ясно, че черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия. Преди това обаче се появи информация, че тя е произведена в Украйна. До момента това противоречие не е изяснено. По последна информация от военния министър черната кутия все още е в България и се очакват административни подробности от руска страна да бъдат уточнени.

 

Подобни статии

Социалисти на Корнелия Нинова лапват почивна база в Кранево

Червени тарикати са напът да реализират криминална врътка, с която да...

Още в катергорията

Социалисти на Корнелия Нинова лапват почивна база в Кранево

Червени тарикати са напът да реализират криминална врътка, с...

Антикорупционната комисия даде на данъчните бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е изпратила уведомление до Националната агенция...

Боби Михайлов на разпит в ГДБОП

Президентът на БФС Борислав Михайлов е бил на разпит...