Георги Гьоков: Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите гарантира повече средства за възрастните хора

Много добре е, че след всичко, което се изговори, необходимостта от актуализация на бюджета в парламентарните групи с малки изключения е консенсусна. Тя е необходима, за да се върне правовата държава и институционалността. Преразпределението на парите да се върне в парламента, а не каквато беше практиката на предишните управляващи – чрез постановления на Министерски съвет.

Това коментира по БНР народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков.

По думите му актуализацията е необходима заради няколко важни фактора – преодоляване на последствията от задаващата се четвърта вълна на ковид чрез подкрепа на семействата и бизнеса. Увеличаване на доходите на най-уязвимите групи във времена на инфлация – това включва и преизчисляването на пенсиите; действия по Плана за възстановяване. Гьоков обърна внимание, че предстои и нова мигрантска вълна.

„Служебните министри няма да имат правово и законово основание да правят тези разходи без актуализация на бюджета“, уточни Гьоков.

„Ще подкрепим актуализацията на бюджета, но между първо и второ четене ще направим такива предложения за преизчисляване на пенсиите, които според нас ще гарантират, че при хората в пенсионна възраст ще остават повече средства. Добре е все пак, че има консенсус сред парламентарните групи, че доходите на пенсионерите трябва да бъдат увеличени“, коментира още социалистът.

Подобни статии

Времето – 16 август 2022 г.

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево  Около и след обяд ще...

Още в катергорията

Времето – 16 август 2022 г.

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево  Около и след...

Петър Витанов: С 15% България ще намали потреблението на газ

Европейският съюз не само регистрира кризите, но и дава...

Нинова отзовала Любка Качакова като търговски представител в Лос Анджелис

Бившият зам.-министър в две правителства - на Симеон Сакскобургготски...