ГЕРБ представят проектокабинета си, кандидатът за премиер Даниел Митов ще върне мандата

„Осъзнаваме отговорността си пред нашите избиратели и всички граждани и това изисква да представим състав на кабинет, след което ще върнем мандата“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

ГЕРБ представят проекта за правителство на пресконференция в централата на партията. В нея участват председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, зам.-председателят на партията Томислав Дончев и номинираният за премиер и също зам.-председател Даниел Митов.

„Осъзнаваме отговорността си пред нашите избиратели и всички граждани и това изисква да представим състав на кабинет, след което ще върнем мандата“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и допълни, че ГЕРБ първи са заявили, че ще бъдат опозиция.

„Всички други се заявяваха за алтернатива и опозиция на ГЕРБ. Но от няколко дни наблюдаваме изключително странна ситуация, идентична с различни определения и диагнози. Самообявени като алтернатива партии, отказват да носят отговорност. Бяхме свидетели на едноседмичен цирк с издигани и оттегляни кандидатури. Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност и че единствено и само политическа партия ГЕРБ осъзнава, че е важно да има управление на тази държава, защото в момента се чува отлив за управляващи и наплив за опозиция“, отбеляза Атанасова.

„Ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият на изборите не желаят да управляват. А 5-ия и 6-ия искат мандат и да управляват, макар че ИТН излъчиха и получиха подкрепа за председатели на най-важните ресорни комисии в НС. Очевидно има добър разговор между останалите парламентарни сили извън ГЕРБ. Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че петите и шестите желаят да получат мандат и да съставят правителство“, посочи Атанасова.

„Договорките на тъмно трябва да приключат. Никой не казва на каква цена беше получена подкрепата за председател на НС и за шефове на комисиите. Колкото и да отричат, всички останали партии извън ГЕРБ добре аритметично са сметнали кои и колко комисии са най-важни в НС. ГЕРБ беше изравнена с партиите с по 30 депутатски места и получи само 4 комисии“, заяви Атанасова.

„Кандидат за министър-председател съм аз“, каза Даниел Митов.

Ето и номинациите за министри:

Министър на вътрешните работи – Румен Христов

Министър на външните работи – Екатерина Захариева

Министър на финансите – Кирил Ананиев

Министър на образованието – Красимир Вълчев

Министър на труда и социалната политика – Деница Сачева

Министър на отбраната – Христо Гаджев

Министър на здравеопазването – Костадин Ангелов

Министър на правосъдието – Радомир Чолаков

Министър на регионалното развитие – Александър Иванов

Министър на икономиката – Жечо Станков

Министър на туризма – Деница Николова

Министър на културата – Любен Дилов

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев

Министър на транспорта, информационните технологиите и съобщенията – Росен Желязков

Министър на енергетиката – Делян Добрев

„Няма да представим този кабинет, тъй като ситуацията няма как да бъде разплетена през втория мандат. Тежкото разделение между политическите партии води до там, че нма как да разчитаме на конструктивен разговор. за да не бавим процедурата, ще дадем възможност на президента да вземе решение за връчване на третия мандат. Става ясно, че така не може да се продължава. България трябва да има стабилно управление, предстоят кризи, които трябва да будат управлявани от ясно дефинирано мнозинство. Без разговори с ГЕРБ-СДС правителство не може да има“, категоричен бе Митов.

„Бях казал, че омразата е много силна енергия, но тя ражда само омраза и върху нея не може да се гради нищо. Най-важното е, че това не е кауза, това е липса на кауза. Това НС има патологичен генезис, в голямата си част то е заченато от омразата и затова не може да произведе нищо. Бих казал, че ситуацията е абсурдна. Да говорим за възможна коалиция между третата, четвъртата, петата политическа сила, по никакъв начин не отразява демократична логика, коментира Томислав Дончев.

Абсолютен дефицит от политическа отговорност, нежелание на партиите на промяната да носят политическа отговорност, допълни той.

„Не мисля, че българските граждани са пратили в НС някого с цел да се накара на някого. Народът е гласувал за свои представители, за да произвеждат добри политики за страната. В доброто старо време политическите сили се състезаваха за по-голяма подкрепа, за да реализират политиките си. Сега се състезават кой най-много да прецака другия. Налице е невъзможност за взаимодействие и невъзможност за диалог. Политическите сили не са в състояние да генерират и минимум обществен консенсус, не е това смисълът на демокрацията, заяви още Томислав Дончев. Ние поставяме под въпрос фундамента на демокрацията и освен всички политически сфери, които сме декларирали, за мен най-важното е да се търсят механизми за възстановяване на политическия диалог и път за търсене на консенсус“, допълни Дончев.

„Мнозинството очевидно не е способно да поддържа кворума и се намесиха точно партиите, с които алтернативните не искат да разговарят. Заявявахме многократно, че, ако няма съгласие, трябва максимално бързо да се пристъпи към връчването на втория и третия мандат, защото пред България предстоят кризи. Време е за редовно правителство, което ще е отговорно“, отбеляза Десислава Атанасова.

Атанасова съобщи още, че ще извикат Камелия Нейкова, председател на ЦИК, за да разговарят за президентските избори. Настояваме да се броят контролните разписки след приключване на изборния ден, което е гаранция за честността на изборите, заяви тя.

„Българският данъкоплатец е платил 5 милиона отпечатани бюлетини и те са изхвърлени. Сега ще се случи същото и ние предлагаме, тези бюлетини да се ползват, особено, ако има избори 2:1“, коментира Атанасова.

Представянето на кабинета бе само час преди насрочената среща в президентството, където в 9.30 часа държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание.

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...