Гешев: Изслушването ми в НС ще наруши Конституцията, не мога да давам информация по дела

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители

Изслушването ми в НС ще наруши Конституцията. Няма как да предоставя информация по конкретни дела.

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистратии и по неприключили дела.

Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента.

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято, председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

„Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт”, посочи Гешев.

„Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната”, каза главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

„Според Конституцията, нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна”, заяви още Иван Гешев.

Припомняве, че председателят на парламента Ива Митева обяви, че в сряда може да бъде поискано изслушване на главния прокурор Иван Гешев. „Още тази седмица той може да бъде поканен, той е длъжен съгласно правилника да се яви в Народното събрание и да се проведе обсъждане в Комисията по правни въпроси“, подчирта шефът на парламента

Съгласно правилника, изслушването трябва да бъде внесено с проект от народните представители, поясни председателят на парламента.

„Подготвила съм такова решение за изслушване за внасяне в залата. Отделно, това, което реших, е да се инициира внасяне на доклад от главния прокурор. Инициативата за това може да бъде от парламентарни групи и от една десета от народните представители. Така че такъв проект също е подготвен“, уточни тя.

Подобни статии

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Постигнато е съгласие за Климент Охридски и братята Кирил и Методий,...

Още в катергорията