Гърция след 13 септември: строги мерки и заведения само за ваксинирани

Закрити помещения само за ваксинирани, задължителни бързи тестове веднъж или два пъти седмично за неваксинираните в обществения и частния сектор, но за собствена сметка – по 10 евро за тест, задължителен отрицателен тест за пътуване с кораб, автобус, влак или самолет за неваксинираните. Това са само част от мерките които влизат в сила от 13 септември и ще продължат до 31 март 2022 г., заяви министърът на здравеопазването Василис Кикиляс, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че съгласно данните на Националната организация за обществено здраве, над 90% от пациентите в отделенията за интензивно лечение на COVID-19 са неваксинирани и заяви, че няма как отново болниците в страната да се превърнат само в COVID-центрове. Мерките ще бъдат въведени за периода от 13 септември до 31 март 2022 г. и ще се отнасят за неваксинирани граждани.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Работещите в частния и в обществения сектор неваксинирани лица ще трябва веднъж седмично де си правят бърз тест, изключително в частните диагностични центрове. Тестът е с цена 10 евра, а неваксинираните сами ще си покриват разходите за тях. За неваксинираните служители в областта на туризма, образованието, храненето, телевизионните, театралните, музикалните и кино продукции, както и за студентите ще бъдат задължителни два теста седмично, които също така ще струват по 10 евро и ще бъдат за собствена сметка. За учениците ще са задължителни два селф теста седмично, които ще бъдат безплатни.

Неваксинираните граждани, които планират да пътуват с автобус, влак, кораб или самолет до всички дестинации в Гърция, ще трябва да си направят бърз тест 48 часа преди пътуването, отново срещу сумата от 10 евро. От 13 септември тестовете в държавните диагностични центрове ще бъдат безплатни, но само за ваксинирани или лица със симптоми. Бързите тестове неваксинираните ще бъдат платени. Влизането в закритата част на кафенета, барове, ресторанти, таверни, нощни клубове, както и спортни зали от 13 септември ще бъде разрешено само за ваксинирани лица и тези, които са преболедували COVID-19 през последните шест месеца.

Влизането в театри, музеи, археологически обекти и във фитнес центрове и спортни клубове ще бъде разрешено за ваксинирани, за преболедували и за лица с негативен тест, направен 48 часа по-рано. Задължително остава използването на маски на закрито, както и на открито, ако има много хора. Кикилиас напомни, че от 1 септември здравните работници и служителите в болниците, които откажат да бъдат ваксинирани, ще излязат в принудителен отпуск. Задължителната ваксинация важи и за частните лекари, така и фармацевти. В същото време той посочи, че за да се постигне желаният колективен имунитет от 80 %, е необходимо да се ваксинират още около един милион граждани.

Подобни статии

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на...

Още в катергорията

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с...

Der Spiegel: НАТО се готви за най-лошото след ултиматума на Русия за Украйна

"Москва може да нанесе ракетен удар, да започне кибератака...

Бил Гейтс: Светът ще се сблъска с по-смъртоносни и тежки инфекции от Covid-19

Основателят на Microsoft призова правителствата да се подготвят и...