Депутатите избраха състав и ръководства на 22 постоянни парламентарни комисии

ИТН поема комисиите по енергетика, по правни въпроси и по вътрешен ред и сигурност. Техни ръководители ще бъдат съответно Иван Хиновски, Андрей Михайлов и проф. Николай Радулов

Депутатите избраха състав и ръководства на 22 постоянни комисии, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия. Председателство за настоящата сесия ще поеме Светлин Стоянов от „Има такъв народ“.

„Има тъкъв народ“ ще оглавят за постоянно общо 7 комисии. Те ще председателстват едни от най-важните комисии в Народното събрание. Любомир Каримански ще председателства Комисията по бюджет и финанси, Андрей Михайлов – Комисията по конституционни и правни въпроси. Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще оглави проф. Николай Радулов. Силви Кирилов ще бъде председател на Комисията по здравеопазване.

ГЕРБ-СДС получиха ръководството на четири постоянни комисии. ГЕРБ ще оглавят Комисията по въпросите на ЕС и Комисията по траспорт и съобщения. Председател на Комисията по въпросите на ЕС ще бъде Томислав Дончев, а на тази по транспорт Росен Желязков. Комисията по културата и медиите ще оглави Тома Биков. Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите ще председателства Радомир Чолаков.

„БСП за България“ ще оглавят общо четири комисии в 46-ия парламент. Комисията по труда и социалната политика ще се председателства от Георги Гьоков, Комисията по отбрана от Атанас Зафиров и Комисията по образование от Ирена Анастасова и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта от Иван Ченчев.

„Демократична България“ ще оглавят четири постоянни комисии, а именно Комисията по околна среда и водите, която ще председателства Борислав Сандов и Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, която ще ръководи Ивайло Мирчев, както и Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество – Цецка Бачкова. Комисията по политиката за българите извън страната ще оглави Антоанета Цонева.

ДПС ще оглавят две постоянни комисии – Комисията по икономическата политика и туризъм – Йордан Цонев и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление – Халил Летифов.

Работата по сформирането на парламентарните комисии премина без особени дебати, с изключение на началото на работата на парламента, предаде БНР.

Тогава председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова обяви, че групата се отказва от ръководни постове в парламентарните комисии.

„Бяхме многократно обвинявани „Изправи се БГ! Ние идваме!“, че се борим за постове и позиции и се опитваме да парцелираме някаква власт, в тази връзка заявявам от името на групата, че ние не желаем и няма да получаваме председателски места в комисиите, нито заместник-председателски. Ще имаме членове и ще продължим, както и досега, да работим активно, отговорно и компетентно по темите, които са важни за българските граждани“, каза Манолова.

Думите на Манолова предизвикаха председателя на Народното събрание Ива Митева да направи остра забележка.

„Нали разбирате, че ако последват сега всички народни представители и парламентарните групи вашите думи, ще останат комисиите без ръководство и ще блокираме работата на Народното събрание, защото в момента всички могат да оттеглят своите кандидатури. Просто не се прави така в една парламентарна република“, каза Митева.

Решението на „Изправи се БГ! Ние идваме“ вече се отрази на състава на Комисия за контрол над службите за сигурност, която няма да има заместник-председатели, защото тези постове се полагаха на парламентарната група. Тази комисия обаче ще има председатели на ротационен принцип.

Народното събрание започна работа на 21 юли, а без редовни комисии не може да извършва законодателна дейност. Досега депутатите изслушваха представители на служебния кабинет, какъвто е и дневният им ред до края и на тази пленарна седмица. След сформирането на комисиите ще бъде изслушан министърът на образованието професор Николай Денков.

Подобни статии

Петков готви Борис Бонев за кмет на София, същият, който прибра 70 бона от транспортните фирми

На 18 май тази година няколко хиляди служители на дружествата, осигуряващи...

Още в катергорията