Директорът на „Сиела Норма“: ЦИК имат амбиция да станат IT фирма, не разбираме какво искат

Изпълнителният директор на фирмата-доставчик на машините за гласуване „Сиела Норма“ Веселин Тодоров каза в интервю за БНР, че не разбират какво иска от тях Централната избирателна комисия, поради което е насрочена и днешната експертна среща на представители на двете страни. Дължимите на „Сиела“ суми е трябвало да бъдат изплатени до края на юни, уточни той. ЦИК от своя страна твърди, че от фирмата-доставчик не са предали всичко дължимо като технологични данни.

„Ние не можем да разберем дори какъв е проблемът. Няколко пъти получаваме писма с различни искания, на които отговаряме всеки път. Така или иначе сме предали всичко, каквото по договор сме дължали, още през февруари и след модификации, които са били по искане на ЦИК, отново през март. (…) След което обаче, най-вече може би и покрай смените в състава на ЦИК те решиха, че трябва още нещо да предаваме.

Ние предаваме, каквото ни се поиска. Неща, които не сме длъжни да предаваме по договор и които даже не съществуват, но сме опитвали да ги генерираме. В момента обаче наистина не можем да разберем какво се иска от нас и затова помолихме за тази среща на експертно ниво“, поясни Веселин Тодоров.

Софтуерът за машините за гласуване е разработен от експерти в САЩ и Панама, уточни Тодоров.

„ЦИК имат амбиция да станат IT фирма, доколкото разбирам. Обичайното, когато се работи с държавна администрация, е изпълнителят да предаде сорсовете и описание на системите, плюс самите системи, така че ако реши възложителят да ползва услугите на друга фирма, лесно да може да възложи на тази друга фирма разработката, доработката на системите и това в нашата история на „Сиела“ много пъти се е случвало.

Никога не е имало сътресения, поне досега в нашата история не се е случвало. Сега обаче разбираме, че няма да се прехвърли дейността на друга фирма, а ЦИК иска сам да може да разработва тези системи и сега се опитват да назначат IT екип в ЦИК и този екип пък задава някакви въпроси. За съжаление не срещаме необходимата компетентност от другата страна и може би затова е целият проблем“, коментира той.

Подобни статии

Шефът на „Булгаргаз“: Изведохме дружеството на печалба и дойдоха сините лампи

Сезирана е ДАНС заради изтеклия в публичното пространство договор с азерския...

Още в катергорията

Шефът на „Булгаргаз“: Изведохме дружеството на печалба и дойдоха сините лампи

Сезирана е ДАНС заради изтеклия в публичното пространство договор...

Ясен Тодоров: Мит е, че над главния прокурор е само Господ

За определен кръг хора оплюването на главния прокурор и...

Кеворк Кеворкян: Страдания около думата РУК

Наскоро създадената от Кирчо дума – кур-олация - трябва...