Доц. Атанас Мангъров: Прилъгването на деца и бременни да се ваксинират е рисково и безотговорно

“В САЩ и Израел над 50 % от хората, които са заразени, са ваксинирани”, сочи инфекционистът

Прилъгването на деца и бременни да се ваксинират е рисково и безотговорно.

Това каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„През тази седмица се натрупаха някои интересни данни за ваксините за COVID и за ваксинираните с тях. Тези данни са от страни, които са много силно ваксинирани. Това са страни като Израел, САЩ, Великобритания, Малта, Кипър“, каза доц. Мангъров.

Той уточни, че се установило, че в САЩ и Израел над 50 % от хората, които са заразени, са ваксинирани.

„Това дава основание да се направи заключение, че хората, които са ваксинирани, се разболяват. Освен това ваксинираните могат да заразяват хора. Във връзка с последното – в САЩ се каза, че хората, които са ваксинирани, трябва да продължат да носят маски, да спазват социална дистанция и всички тези мерки, както досега. Тези, които са ваксинирани, когато са заразени, отделят вируса в не по-малко количество от тези, които не са ваксинирани и са заразени. Във връзка с тези неща, звучи странно напънът за задължително ваксиниране на лекари, учители, може би полицаи. Т.е. тези групи професии, които са най-изложени на контакти с населението“, каза още доц. Мангъров.

По думите му идеята е те да не заразяват другите, което не е вярно и няма как да се постигне, защото се вижда, че тези, които са ваксинирани, продължават да се заразяват, да се разболяват и да са в състояние да заразяват другите.

„Другото, което се казва, че трябва да се ваксинират децата, защото те, въпреки че боледуват леко, са били основният резервоар на заразяване на COVID. Вижда се, че тези, които са ваксинирани, могат да се заразят, да се разболеят и да заразяват други. От тази гледна точка ваксинирането на децата под предлог, че по този начин ще се намали разпространението на вируса, е безсмислено“, посочи още доц. Мангъров.

Според него този напън за ваксиниране на децата води до това, че те поемат всички рискове от недостатъчно добре проучените ваксини и някаква особена полза за обществото няма.

„Вчера един виден наш академик каза, че на всяка цена бременните трябва да се ваксинират, защото е безопасно и защото е хубаво да се ваксинират. Защо е хубаво? В САЩ до момента са ваксинирани над 100 хил. бременни жени, като тяхното решение да се ваксинират или не се основава на това, че те заедно със своя гинеколог, е трябвало да обсъдят наличните данни и да вземат решение. Такива данни все още няма до момента, защото в тези клинични проучвания, които доведоха до получаване на разрешение за употреба от фирмите, производителки на ваксините, нямаше нито едно дете, нито една бременна жена. Ваксинирането на децата в САЩ и в други страни в тези клинични проучвания при бременни, които обаче започнаха след като производителите бяха освободени от отговорност за страничните реации на ваксините, се основаваха на това, че многобройните проучвания при бременни животни – при мишки, не давали основание да се очаква, че при хора могат да се наблюдават странични действия на ваксините. В резултат на това в САЩ над 100 хил. бременни са ваксинирани от началото на тази година досега, във Великобритания около 40 и няколко хиляди са ваксинирани без наличието на достатъчно доказателства за това. Това са цифри, на които д-р Менгеле би се обидил и би се обърнал от завист в гроба. Това си е чиста проба експеримент върху хора и то върху деца и бременни при това, което този, който провежда експеримента, е напълно освободен от отговорност“, заяви още доц. Мангъров.

Подобни статии

Още в катергорията

ГДБОП по следите на 21 банди за трафик на хора

ГДБОП наблюдава и оперативно работи по отношение на 21...

Русия къса връзките с НАТО

Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си...